Cikkek

A tavasz első gyógynövényei

2023.03.23 07:00
A tavasz első gyógynövényei

A tavasz beköszöntével hamarosan újra tölthetjük a kifogyóban lévő otthoni gyógynövény készleteinket. Ennek fényében szedtük csokorba az elsőként megjelenő gyógynövényeket, amelyek szüretelése már a következő hetekben aktuálissá válik.

Százszorszép

A százszorszépért nem kell messzire mennünk, hiszen még a fűvel teli udvarban is megterem. Arra azonban ügyeljünk, hogy a forgalmas utaktól távolabb eső helyeken gyűjtögessük őket, amit áprilistól kezdve, egészen novemberig  megtehetünk. 

A százszorszép gyógyhatása: segíti a máj egészséges működését, valamint az epe- és lépbetegségek gyógyulását. Áldásos hatását érezhetjük légzőszervi megbetegedések esetén, de különböző eredetű gyulladásokra, valamint sebgyógyításra is eredményesen alkalmazható. Enyhe vizelethajtó, fájdalomcsillapító, valamint támogatja az anyagcsere működését.

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű, más néven pongyola pitypang gyönyörű sárga virágai áprilistól kezdve szinte mindenütt ott vannak, ahol füves területet találunk. Sokan nem ismerik áldásos hatását, ezért gyomnövénynek hiszik, azonban a népgyógyászatban nagyon hasznos gyógynövényként tartják számon. Virágzás előtt már gyűjthetjük a levelét, virágzásakor a szárát és virágát, a gyökerét pedig tavasszal és ősszel egyaránt szedhetjük. 

A gyermekláncfű gyógyhatása: javítja az emésztést, fokozza az étvágyat, enyhíti a gyulladást, vizelethajtó, epehajtó, májvédő és vértisztító.

Pásztortáska

Ha pásztortáskát szeretnénk gyűjteni, akkor azt április és június között bármelyik réten találhatunk. 

Pásztortáska gyógyhatása: kiváló vérzéscsillapító, valamint gyulladáscsökkentőként is remekül megállja a helyét. Legyen szó vérző sebekről, orrvérzésről, menstruációról, gyomorvérzésről, véres vizelettel járó húgyúti gyulladásról, bélvérzésről vagy vérző aranyérről, mindig jó, ha kéznél van egy kis pásztortáska az otthoni gyógynövénykészletünkben.

Kankalin

A kankalinnal leginkább erdei területeken találkozhatunk, virágait áprilisban szüretelhetjük, viszont a gyökerét szeptember és március között érdemes gyűjteni. 

Kankalin gyógyhatása: hatékonyan alkalmazható köhögés ellen, sokan szeretik kiváló nyákoldó, köptető és hurutoldó hatásáért. Vizelethajtóként és idegnyugtatóként is fogyasztható, valamint segíthet a köszvényben és reumában szenvedőknek.

Ha nincs időd gyógynövényeket gyűjtögetni, de természetes megoldást keresel egészséged megőrzésére vagy kialakult egészségügyi problémádra, a Vitalitásbolt gyógynövényes termékei között a legjobbakat találod!