Mennyiség: 39,6 g - 90 darab vegán kapszula
Figyelmeztetés: Gyermekek elől elzárva tartandó! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és egészséges életmódot. A készítmény nem szedhető, amennyiben bármely összetevőjével szemben allergia áll fenn.
Összetevők: kakaómag-kivonat (Theobroma cacao), szőlőmagkivonat (Vitis vinifera), gyömbér gyökértörzs kivonat (Zingiber officinale), fillokinon (K1-vitamin), zselatin (kapszula)
Tárolás: száraz, hűvös helyen tárolandó. A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban.
Mentességek: laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, vegán
OGYÉI-notifikált termék
Összetevő
|
Mennyiség
|
NRV* %
|
K1-vitamin
|
750 μg
|
1000%
|
Kakaómag-kivonat
|
660 mg
|
**
|
Szőlőmagkivonat
|
260 mg
|
**
|
Gyömbér gyökértörzs kivonat
|
100 mg
|
**
|
* napi beviteliérték felnőttek esetében
|
|
|
** napi beviteli érték nem meghatározott
|
|
|
Szőlőmag
A szőlőmag telítetlen zsírsavakban és proantocianidinekben gazdag. Emellett tartalmaz flavonolokat is, amelyek a proantocianidinek építőelemeinek tekinthetőek. Utóbbi vegyületek igazolt gyulladáscsökkentő hatása van, mindezen túl (a mag egyéb vegyületeivel együtt) antioxidáns hatásuk is jelentős.
A szőlőmag érvédő hatása részben a normál koleszterinszint fenntartásán keresztül érvényesül. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a szőlőmag fogyasztása esetén emelkedett az előnyös hatású HDL-koleszterin koncentrációja a vérben a placebot fogyasztók értékeihez képest. [i] A szőlőmag fogyasztása segít fenntartani az érfalak rugalmasságát és a normál vérnyomást magas vérnyomásos betegeknél.[ii] Azt is kimutatták, hogy metabolikus szindrómában a szőlőmag csökkentette a vérnyomást.[iii] A szőlőmag, antioxidáns hatása révén, mérsékelheti az oxidatív stresszt, ezáltal lassíthatja az érelmeszesedéses folyamatokat.[iv]
A szőlőmag normál véralvadás fenntartásában betöltött szerepét is tanulmányozták. Egy vizsgálatban a szőlőmag kivonatának alkalmazása jelentősen javította a mesterségesen befolyásolt véralvadási paramétereket, ami a vérlemezkék működésére kifejtett pozitív hatásra utal.[v]
A szőlőmagot tartalmazó étrend-kiegészítőknél a következő (függőben lévő) egészségre vonatkozó állítások használhatóak fel a fogyasztók tájékoztatása érdekében:
- Támogatja a vénás keringést, segít megőrizni az erek, beleértve a vénák egészségét és a hajszálerek épségét. Természetes védelmet biztosít a szabad gyökök ellen, segít fenntartani a sejtek normális működését (2139, 4720).
Kakaó flavonolok
A flavonolok bizonyos növényekben, így a kakaóbabban, a zöld teában és a szőlőmagban előforduló polifenolos vegyületek. A flavonolok polimer (proanticianidin) formában és szabad flavonolként is számos kedvező egészségi hatással rendelkeznek.
Egy epidemiológiai vizsgálat szerint a flavonolbevitel és az iszkémiás szívbetegséggel kapcsolatos halálozás közben inverz összefüggés volt, azaz a flavonolfogyasztás növelése csökkentette a kockázatot.[vi] A vegyületek kedvező hatásai jelentős antioxidáns kapacitásukkal, az LDL-oxidáció, és így az érelmeszesedés lassításával, az érendotél-funkció javításával, valamint a vérlemezkék aktivációjának és aggregációjának gátlásával, így a vérrögképződés kockázatának csökkentésével magyarázható.[vii] A flavonolok hatása így kettős: érfalvédő hatásukon kívül a normál véralvadás fenntartásában is szerepet játszanak.[viii]
Egy vizsgálat szerint napi 700 mg kakaóflavonol egy héten át történő fogyasztása kedvezően befolyásolta a koleszterinszintet, és csökkentette a vérlemezkék kísérletesen előidézett összetapadását.[ix] Egy vizsgálatban a flavonolbevitel és a vér viszkozitásának csökkenése közötti összefüggésre figyeltek fel, ami szintén a vérlemezkékre kifejtett hatásra utalhat.[x]
Egy magas flavonoltartalmú kakaóbabkivonat, a CocoActiv, a csokoládénál 300-szor nagyobb koncentrációban tartalmazza az élettanilag értékes flavonolokat. A kivonattal kapcsolatos klinikai bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) megalapozottnak találta a speciális kivonatban található kakaóflavonol-bevitel (legalább napi 200 mg) és az endotélfüggő normál értágulat fenntartásának ok-okozati kapcsolatát.[xi]
A termékben felhasznált, magas flavonoltartalmú kakaókivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőknél a következő, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által elfogadott egészségre vonatkozó állítás használható fel a fogyasztók tájékoztatása érdekében:
- A kakaó flavonoljai támogatják az érfalak rugalmasságának fenntartását, ami hozzájárul a normál véráramláshoz.[xii]
Gyömbér
A gyömbér állatkísérletekben gátolta az érelmeszesedés kialakulását. A vérnyomás szabályozásán, a koleszterinszint csökkentésén, antioxidáns és vérlemezke-aggregációt akadályozó hatásán keresztül kedvező szív-érrendszeri hatásokkal rendelkezik. Klinikai vizsgálatok ugyanakkor igazolják, hogy nem lépő kölcsönhatásba véralvadásgátló gyógyszerekkel.[xiii]
Egy klinikai vizsgálatban a gyömbér csökkentette az LDL-koleszterinszintet, és emelte a szív-érrendszeri védő hatású LDL-koleszterin szintjét.[xiv]
A gyömbért tartalmazó étrend-kiegészítőknél a következő (függőben lévő) egészségre vonatkozó állítás használható fel a fogyasztók tájékoztatása érdekében:
- Hozzájárul az érrendszer védelméhez, támogatja a szív egészségének fenntartását (2717).
K-vitamin
A vitamin a vérplazma számos, véralvadásban szerepet játszó fehérjéjének szintéziséhez szükséges, hiányában alvadási zavarok, vérzés alakul ki. Ugyanakkor a K-vitaminnak a prokoaguláns hatású protein C és protein S képződésében is szerepe van, így antitrombotikus hatással is rendelkezik.[xv] Ez a kettős hatás alkalmassá teszi a fokozott trombusképződéssel és vérzékenységgel járó állapotok megelőzésére a vitaminhiány megelőzése révén.[xvi]
A K-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőkön a következő, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által elfogadott egészségre vonatkozó állítás használható fel a fogyasztók tájékoztatása érdekében
- A K-vitamin hozzájárul a normál véralvadáshoz.[xvii]
[i] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33044768/
[ii] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31757033/
[iii] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19608210/
[iv] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27191247/
[v] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17950783/
[vi] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11470725/
[vii] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27655076/
[viii] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31613843/
[ix] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19005437/
[x] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25208561/
[xi] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3654
[xii] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3654
[xiii] https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0035-1549089?update=true
[xiv] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18813412/
[xv] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B0123868602007231
[xvi] https://www.researchgate.net/publication/50941024_Diet_and_Thrombosis_Risk_Nutrients_for_Prevention_of_Thrombotic_Disease
[xvii] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1228