Cikkek

Lehet, hogy nekem is hisztamin intoleranciám van?

2022.11.03 07:00
Lehet, hogy nekem is hisztamin intoleranciám van?

A jól működő emésztőrendszer az egészség egyik fontos tartópillére. Gyakran előfordul azonban, hogy más szervek területén vagy nehezen megfogható általános panaszok, tünetek jelentkeznek és később derül ki, hogy a probléma igazi gyökere a gyomor-, bélrendszer területén van. A valódi okok: a bélflóra egyensúlyának felborulása, ételintolerancia, emésztési folyamatok elégtelensége, következményes alultápláltság, tápanyaghiányok.

A tudományos kutatások szerint a betegségek több, mint 90%-a visszavezethető a bélflóra eltéréseihez. A helytelen táplálkozás, antibiotikumok, gyógyszeres kezelés diszbiózishoz vezethet, melynek tünetei puffadás, hasfájás, hasmenés vagy ellenkezőleg székrekedés.

Az ételintoleranciák közül a tejcukor érzékenység, (laktózintolerancia) vagy a liszt (glutén) érzékenység már sokak által ismert. A hisztamin intolerancia viszonylag újonnan felismert területe az ételintoleranciáknak. Sokakat érint ez a kellemetlen, tartósan megmaradó, változatos tünetekkel járó, étkezést követő tünetegyüttes. A probléma az, hogy sokáig tisztázatlan, kezeletlen marad.

Mi áll a hisztamin érzékenység hátterében?

A hisztamin lebontásában a bélfalban termelődő DAO (Di-Amino Oxidáz) enzim játszik szerepet. Ha a szervezetünkben nincs vagy nem elegendő mennyiségű a DAO enzim, a hisztamin nem bomlik le és magas szintje felel a tünetekért. A hisztamin a fehérvérsejtekben és a hízósejtekben normálisan is termelődik. A szervezet számára veszélyesnek ítélt hatásokra a sejtekből tömegesen szabadul fel és gyulladásra, allergiára jellemző folyamatokat indít el. Fokozódik az erek átjárhatósága, a nyálkaképződés, viszkető érzés, fájdalom jelentkezik. A hisztamin pozitív hatásai: segíti a gyomorsav termelődését, szabályozza az alvás-ébrenlétet, serkenti az agyműködést.

Milyen tünetek jellemzik a hisztamin intoleranciát?

Bőrviszketés, kiütés, kipirulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj, hasfájás, gyomorégés, hányinger, émelygés, haspuffadás, hasmenés. Vegetatív tünetek mint: szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás, szédülés, migrén, hőhullámok, rohamokban jelentkező hőhullám, izzadás, típusos szemhéj körüli ödéma.

Milyen okai vannak a hisztamin érzékenységnek?

Gyenge gyomorműködés, a kevés gyomorsav és emésztőenzimek hiánya miatt csökkent fehérjebontás és emésztetlen fehérjék jutnak a vastagbélbe, ezeken kiválóan élnek a patogén baktériumok, melyek hisztamint termelnek.

Emésztőenzimek hiánya: Tartós vagy erős stresszhatásokra az emésztőrendszert beidegző Nervus Vagus (Bolygóideg) működésében zavar támad.  A gyomor, epehólyag, hasnyálmirigy krónikus gyulladásai esetén is elégtelen az emésztőenzimek termelődése.

Krónikus fertőzések, gyulladások esetén a szövetekben tartósan magas a hisztamin szint.

A bélflórában elszaporodtak a hisztamin termelő baktériumok.

Vitaminok, mikrotápanyagok hiánya: a hisztamin lebontása B12-, folsav, D-vitamin és magnéziumot igényel.

Endokrin problémák: a magas ösztrogén szint,  progeszteron, kortizol hiány fokozza a hízósejtek aktivitását.

A mitokondriumok működési zavarai.

Milyen ételekben sok a hisztamin?

A magas hisztamin tartalmú ételeket kerülni kell hisztamin intolerancia esetén. Ezek a kakaó, sör, vörösbor, tartósítószerrel készült, a paradicsomos, ecetes ételek, konzervek, tengeri herkentyűk, füstölt húsok, érlelt sajtok. A nem friss ételekben hisztamin termelő baktériumok szaporodhatnak el. Az ananász, papaya, avokádó és dió gátolják a hisztamin lebontását.

Van-e lehetőség a hisztamin intolerancia megszüntetésére?

Igen. A megoldás a  kiváltó okok kezelése, a bélflóra támogatása és az emésztőrendszer támogatása. A hisztamin lebontását DAO enzim, kvercetin adásával segíthetjük.

Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu honlapra és vásárolja meg most a Béky GastEnzy kapszulát, mely komplex összetételével kiválóan alkalmas az emésztőrendszer és a hisztamin lebontás támogatására.

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel.: 06 30 927 7089