Cikkek

A bélflóra és a hisztamin egyensúlya: ezért fontos rá odafigyelni

2021.05.18 07:00
A bélflóra és a hisztamin egyensúlya: ezért fontos rá odafigyelni

Napjainkban sokan szenvednek hisztamin intoleranciától úgy, hogy nem is feltétlenül tudnak a problémáról. Pedig a bélflóra-hisztamin egyensúly felborulása komoly betegsége kialakulásához vezethet, melyek nem csak az emésztőrendszerben, de testünk egészében jelentkezhetnek.

Most megmutatjuk, miért fontos odafigyelnünk bélflóránk egészségére, és azt is, hogyan kerülhetjük el a komoly problémák kialakulását a lehető legnagyobb hatékonysággal.

Miért fontos a bélflóra egészsége?

Saját sejtjeinken kívül szervezetünkben rengeteg baktérium, vírus és gomba él, különösen beleinkben és a bőrünkön. Ők alkotják az emberi bélflórát, azaz mikrobiomot. Az emésztőrendszerünkben lévő baktériumok képesek lebontani, átalakítani az általunk elfogyasztott étel azon komponenseit, melyeket szervezetünk nem bír megemészteni, ezáltal pedig fontos tápanyagokkal látnak el minket.

A mikrobiom ezen kívül szabályozza az immunrendszerünket, hozzájárul a hormonok és neurotranszmitterek képzéséhez, valamint védelmet nyújt a káros mikroorganizmusok ellen is. A bélflóra azonban minden emberben más és más összetételű, és időben is dinamikusan változik.

Ha a bélflóra ökológiájában zavar alakul ki, akkor úgynevezett diszbiózis lép fel, melynek testünkben következtében elszaporodhatnak a káros baktériumok.

Tudományos kutatások szerint éppen ezért a betegségek több, mint 90%-a visszavezethető a bélflóra egyensúlyának felborulásához vezethető vissza. Amikor ez az egyensúly felborul, a szervezet számára különböző kellemetlen állapotok, emésztési problémák, betegségek alakulhatnak ki. Ezek pedig nem csak az emésztőrendszerben jelentkező panaszok lehetne.

A bélflóra és a hisztamin egyensúlyának felborulása az olyan rendellenességektől kezdve, mint a rendszeres fülzúgás vagy szédülés, egészen komoly betegségekig, például Lyme-kór, pajzsmirigy-problémák, vagy akár meddőség kialakulásához is vezethet.

Komoly gond lehet a hisztamin intolerancia

A kellemetlen állapotok, emésztési problémák megjelenésekor általában megijedünk, komolyabb bajt sejtünk a háttérben, de legkevésbé gondolunk arra, hogy többféle ételre is érzékenyek lehetünk. A különböző ételintoleranciák és allergiák azonban rengeteg embernél komoly emésztési problémákat okozhatnak.

Érdemes külön a hisztaminnal foglalkozni, ami az úgynevezett DAO enzim hiányánál komoly egészségügyi problémákat okoz.

A hisztamin immunrendszerünk egyik fontos résztvevője, biznyos ételek hisztamintartalma elősegíti a gyomorsav működését, szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, serkenti az agyműködést és szabályozza immunrendszerünk működését. Abban az esetben azonban, ha a szervezetünk nem termel megfelelő mennyiségű DAO enzimet, úgy a hisztamint nem tudja lebontani, ez pedig kellemetlen, sokszor nem kívánt tünetekhez vezet.

Hogyan tartható fenn hatékonyan a bélflóra-hisztamin egyensúly?

A különböző étrend-kiegészítő készítmények száma napjainkban már óriási. Különböző csoportjaik azonban általában csak egy-egy tünetcsoport vagy emésztési probléma enyhítésére alkalmasak.

Ennek ellenére szükség van olyan készítményre, ami szélesebb tünetcsoport enyhítésére is alkalmas és egyúttal képes a bélrendszer egészséges működését és fitt állapotát fenntartani. Hiszen ez lényegesn javítja az életminőségt és biztosítja az általunk fogyasztott táplálék hatékony felszívódását.

A MárisJobb egy különleges táplálék kiegészítő, mely az emésztést fontos enzimek és gyógygombák pozitív hatásával képes többek közt a mikrobiom-hisztamin egyensúly fenntartásának támogatására.
Olyan, széles spektrumú, kiemelkedően komplex készítmény, mely bármilyen eredetű emésztési gond esetén alkalmazható, mely fontos enzimek és gyógygombák hatékonyan gátolhatja meg a hisztamin, valamint az egyéb, allergiát vagy gyulladást okozó anyagok termelődését.

A MárisJobb a hasnyálmirigy működési zavarai esetén, máj- és epebetegségekkel kapcsolatos, gyomor- és bélműtétek után jelentkező emésztési zavarok esetén is alkalmazható. Mindezt toxikus adalékanyagok nélkül, a természet erejével és hatékonyságával, könnyen fogyasztható kapszula formájában.