Cikkek

A hosszabb, egészségesebb élettartam egyik titka a böjtölés!

2023.04.13 07:00
A hosszabb, egészségesebb élettartam egyik titka a böjtölés!

Hippokratész gyógyító munkájában fontos eszköznek tekintette a böjtöt. Tudta, hogy a test képes az öngyógyításra és hasonlóan gondolkodott erről Paracelsus is, ahogyan az Ayurvéda is a testi elváltozások helyreállításában az egyik alappillérnek tekinti a böjtölést. A különböző vallási kultúrákban is a mentális, a szellemi tisztulás útját látják benne.

Böjtölni azt jelenti, hogy ilyenkor nem veszünk magunkhoz szilárd ételt, ezzel szervezetünk egyik legnagyobb energiát igénylő folyamatát, az emésztést szakítjuk meg. Gyomor- bélcsatornánk a hozzá kapcsolódó szerveinkkel (máj, hasnyálmirigy) együtt megpihen, míg a méregtelenítő folyamatok felerősödnek és ennek segítségével a toxikus anyagok kiürülnek a szervezetünkből.

Mi is történik ilyenkor a sejtjeink mélyében?

A szervezetben a raktározott energia felszabadul és megkezdődik a salakanyagok, toxikus vegyületek ürítése. A sejtek mélyén elkezdődik egy a selejtezéshez hasonlító mechanizmus, ezt hívják autofágiának. A sejteknek jut idejük ilyenkor a nagytakarításra, azaz felemésztik saját hibás, kórosan elváltozott sejtorganellumait, fehérjéit. Ennek az orvostudományban sokáig elhanyagolt folyamatnak a kutatásáért kapott 2016-ban Nobel díjat Yoshinori Ohsumi japán sejtbiológus.       

Milyen fontos pozitív következményei vannak a böjtölésnek?

A sejtek érzékenyekké válnak az inzulinra, csökken az inzulinrezisztencia, normalizálódik a vércukor. Mobilizálódnak a zsírraktárak, a ketontestek szintje emelkedik, a mitokondriumok zsírt égetnek és ez jelentős testsúlycsökkenést eredményez. Csökken a krónikus gyulladás a szervezetben, beindulnak a sejtregenerációs folyamatok, aktivizálódnak az őssejtek is, az egész szervezet megfiatalodik. Ebben az időszakban sokkal élénkebb a szellemi működés, frissebb a gondolkodás. A böjtöléskor kitisztul a béltraktus, az energiaháztartás hatékonyabb és az immunrendszer is új erőre kap.   A 12 - 24 órán át tartó böjt képes beindítani a sejtekben az autofágiát, amely nemcsak jelentős energiát szolgáltat, hanem segíti a sejtek megújulását, túlélését, lelassítja az öregedést.

Hogyan térjünk vissza a szokásos étrendünkre?

A böjtöt nem törhetjük meg azonnal és tömhetjük tele a hasunkat nehezen emészthető ételekkel. A böjtölést mindig könnyű ételek fokozatos bevezetésével vezessük át megszokott étrendünkre. Párolt, főtt gyökér zöldségekkel, levesekkel, párolt rizzsel, könnyen emészthető hal, húsfélékkel, kerülve a rántott, zsiradékban sült ételeket a fokozatosság betartásával törjük meg a böjtöt. A böjtölés jó alkalom az étrend változtatásra is, ha ezt egészségi állapotunk, emésztésünk megkívánja.

Az első napokban a lúgosító hatású ételek, burgonya, zöldségek, gabonák javasoltak. A nyers ételek nehezebben emészthetők, ezért érzékeny gyomrúaknak nem ajánlatos a böjt utáni az első napokban. A gabonafélék közül a kölest, a hajdinát, a barna rizst, a zabot, a tönkölyt főzve érdemes fogyasztani. Ha valaki nem vegetáriánus, a negyedik naptól fogva ehet zöldséges rizst kevés sovány hússal, hallal. A folyadékbevitel legyen továbbra is bőséges.

Mivel lehet segíteni az emésztést?

Érdemes széles spektrumú készítményt választani, amelyben amiláz, lipáz és proteáz enzimek támogatják a hasnyálmirigy működését, a táplálékok lebontását.  Hisztaminintolerancia esetén DAO enzim pótlással, kvercetinnel csökkenthető az élelmiszerek allergizáló hatása. A máj működését máriatövismag mikro-őrleménnyel segíthetjük.

A gyógygombák közül a süngomba, a shiitake és a gyapjas tintagomba természetes hatóanyagaikkal támogatják az egész emésztőrendszer működését.

Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu honlapra és vásárolja meg most a Béky GastEnzy kapszulát, mely komplex összetételével kiválóan alkalmas a böjt utáni időszakban a hasnyálmirigy, máj- és epebetegségek, továbbá gyomor- és bélműködési zavarok esetén!

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel.: 06 30 927 7089