Cikkek

Aki gyakran böjtöl, az hosszabb, egészségesebb élettartamra számíthat!

2022.04.07 07:00
Aki gyakran böjtöl, az hosszabb, egészségesebb élettartamra számíthat!

Hippokratész minden orvos atyja hitt a test öngyógyító képességében és ebben fontos eszköznek tekintette a böjtöt. Hasonlóképpen gondolkodott erről Paracelsus is. Az Ayurvéda a gyógyítás egyik alappillérének tekinti a böjtöt. A mentális, a szellemi tisztulás útját látják benne a mohamedán és a buddhista hitben egyaránt. A keresztények 40 napos böjttel, hitük elmélyítésével készülnek húsvét ünnepére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására.

Böjt idején nem veszünk magunkhoz szilárd ételt, ekkor szervezetünk egyik legnagyobb energiát igénylő folyamatát, az emésztést szakítjuk meg. Gyomor bélcsatornánk a hozzá kapcsolódó szerveinkkel (máj, hasnyálmirigy) együtt megpihen. Szervezetünkben felerősödnek a méregtelenítő folyamatok, kiürülnek a toxikus anyagok.

Mi történik a sejtek belsejében ekkor?

A szervezetben a raktározott energia felszabadul és megkezdődik a salakanyagok, toxikus vegyületek ürítése. A sejtek mélyén elkezdődik egy a selejtezéshez hasonlító mechanizmus, amelyet autofágiának hívnak. A sejtek elkezdik saját hibás, kórosan elváltozott sejtorganellumaikat, fehérjéiket felemészteni. A folyamat kutatásáért Yoshinori Ohsumi japán sejtbiológus 2016-ban Nobel díjat kapott.       

Milyen fontos változások következnek be testünkben a böjt hatására?

A sejtek érzékenyekké válnak az inzulinra, csökken az inzulinrezisztencia, normalizálódik a vércukor, a vérnyomás. Zsírraktáraink mobilizálódnak, a ketontestek szintje emelkedik, a mitokondriumok zsírt égetnek és ez testsúlycsökkenést eredményez. Csökken a gyulladás a szervezetben, beindul a sejtregeneráció, aktivizálódnak az őssejtek is, az egész szervezet megfiatalodik. Fokozódik a szellemi frissesség. A böjtöléskor megtisztul a béltraktusunk javul az energiaháztartásunk és az immunrendszerünk is új erőre kap.   A 12 - 24 órán át tartó böjt beindítja a sejtekben az autofágiát, amely nemcsak energiát szolgáltat, hanem segíti a sejtek megújulását, túlélését, lassítja az öregedést.

Hogyan térjünk vissza a szokásos étrendünkre?

A böjtöt nem törhetjük meg azonnal és tömhetjük tele a hasunkat mindenféle nehéz étellel, a húsvéti sonkával, töltött káposztával, rengeteg édességgel, s ki ne hagyjam a felsorolásból  házi pálinkával, borocskával. A vendégeskedés, a locsolkodás vidám perceit könnyen követheti hasfájás, epegörcs, hasmenés, felfúvódás, akár hasnyálmirigy gyulladás is. A böjtölést mindig könnyű ételek fokozatos bevezetésével vezessük át megszokott étrendünkre. A böjtölés jó alkalom az étrend változtatásra, ha ez szükséges.

 Az első napokban a lúgosító hatású ételek, burgonya, zöldségek, gabonák javasoltak. A nyers ételek nehezebben emészthetők, ezért érzékeny gyomrúak tartózkodjanak tőlük az első napokban. A gabonafélék közül a kölest, a hajdinát, a barna rizst, a zabot, a tönkölyt főzve érdemes fogyasztani. Ha valaki nem vegetáriánus, a negyedik naptól fogva ehet zöldséges rizst kevés sovány hússal, hallal. A folyadékbevitel legyen továbbra is bőséges.

Mivel lehet segíteni az emésztést?

Érdemes széles spektrumú készítményt választani, amelyben amiláz, lipáz és proteáz enzimek támogatják a hasnyálmirigy működését, a táplálékok lebontását.  Hisztaminintolerancia esetén DAO enzim pótlással, kvercetinnel csökkenthető az élelmiszerek allergizáló hatása. A máj működését máriatövismaggal segíthetjük.

A gyógygombák közül a süngomba, a shiitake és a gyapjas tintagomba természetes hatóanyagaikkal támogatják az egész emésztőrendszer működését.

Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu honlapra és vásárolja meg most a Béky GastEnzy kapszulát, mely komplex összetételével kiválóan alkalmas a böjt utáni időszakban a hasnyálmirigy, máj- és epebetegségek, továbbá gyomor- és bélműködési zavarok esetén!

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel: 06 30 927 7089