Cikkek

Arginin és a Covid, lizin-arginin antagonizmus szerepe a szindémiában

2021.10.12 07:00
Arginin és a Covid, lizin-arginin antagonizmus szerepe a szindémiában

Több ismerősöm is elküldte a különböző forrásból származó Chris Masterjohn: Covid kockázat és az arginin összefüggésének a cikkét. 20 éve az arginin körül forog a munkám és a két termékünk a Wendelin essencia állatgyógyászati gyógyhatású termék és a Herbafulvo essencia étrend-kiegészítő is a lizin- arginin antagonizmus hatását próbálja eredményesen kezelni. Mellékelem az írást, mert nem rövid. Az írás nem könnyű olvasmány, de talán sok mindenkinek segít a tisztánlátásban.

15 évvel ezelőtt jöttem rá arra, hogy a sertésnek a sejtes immunitása nem működik, valamint minden harmadik sertések vérér a dilatációs problémája van. A vérerek diletációs problémája, a mikrokapillárisok dilatációjának a hiánya okozza a sertések és a baromfi keringési problémáját. Minden 3 sertésnek egész életében magas a vérnyomása, illetve munka hipertrófiás szíve van, ennek következményeként számtalan egyéb szervrendszerben is probléma alakul ki. Tehát sérült a homeosztázis az állatokba. Miért következett be fel lehet tenni ezt a kérdést.
Az elmúlt 40 évben körülbelül 35 sertés generációt láttam felnőni. Az első 20 évben egy természetszerű takarmányozásban valósult meg, amikor a takarmányban az aminosavak kizárólag csak természetes fehérjékkel vittük be. Az 1990 es évek végétől kerültek a takarmányokban szabad aminosavak lizin, metionin, treonin, triptofán. Ezek az aminosavak az ideális fehérje elv elméletet szolgálták, hogy minél inkább a biológiai igénynek megfelelő arányban tartalmazzák a takarmányok az aminosavakat, természetesen közgazdasági megfontolásokból is hiszen a természetes fehérjék drágák egy biológiai alacsony értékű fehérjét esszenciális aminosavakkal kiegészítve olcsóbban lehetett elkészíteni a takarmány keveréket.

A sertés és a baromfi vasodiletációs és keringési problémáján kívül számtalan az arginin hiányra (hozzáteszem a lokális arginin hiányra) visszavezethető problémája van. Minden tenyészkoca és a növendék sertések jelentős része mutatja az ammónia mérgezés tüneteit. Az ammónia mérgezés lényege, hogy a májban az úgynevezett urea- vagy karbamid ciklus nem működik. Az emésztés során a fehérjékből leválasztott amino csoport ammóniaként jelenik meg a vérben. Ezt az ammóniát, ami az állat számára mérgező a májban működő karbamid ciklus átalakítja át karbamiddá, a karbamidot a vese kiválasztja a vizeletbe. Ez a dezamilálási folyamat.
Kérdés, hogy miért nem működik az állatokban a karbamid ciklus. Ennek látható jele az állatba az, hogy habzik az állatnak a szája. Azért, mert gátolt az urea-ciklus, emiatt magas az ammónia a vérben. Az ammónia átmegy a vérér agyvíz gáton, bekerül a magas ammónia az agyba, blokkolja a motoros sejteket és a vegetatív idegrendszeren keresztül blokkolja a zsigeri simaizmok munkáját. A következmény az, hogy az állat nem tud nyelni, ezáltal felhalmozódik a nyál a szájában. A következményként idegrendszeri tüneteket is okoz a magas ammónia és ezért csámcsogó szájmozgása van, ez hozza létre a szájban a habzást. A sertéshez a hasonlóan ammónia mérgezése van a csirkének is.

 A csirkénél másféleképpen valósul meg, hiszen a baromfiban a májban nincsen karbamid ciklus, viszont a dezamilállási folyamat gátlása itt is tetten érhető.  A lizin a baromfiban xantinázoxidáz enzim működését gátolja. Így hozza létre a vérben a magas ammonia szintet. Ez a probléma a baromfi ál egy úgynevezett a 14-16 napon bekövetkező takarmány kiverést okoz. Bár éhes az állat, de nem tud nyelni, ezért nem eszi meg a takarmányt, csak úgymond szórakozik vele és kiszórja az etető tálcáról.
A lizin-arginin antagonizmus ismert a biokémiában. Bizonyos aminosavak antagonistái egymásnak a lizinnek az antagonistája az arginin. A lizin- arginin antagonizmus miatt nem működik a karbamid ciklus. Miért van ez az antagonizmus ez a kérdés.  Ha valaki veszi a fáradságot és megnézik az arginin illetve a lizin szerkezeti képletét, akkor látja a hasonlóságot, mind a kettő két bázisos aminosav. Tehát mind két aminonosavnak két amino csoportja van. Sőt az argininnak van egy harmadik nitrogénje is. Ennek rendkívül fontos szerepe van, az élet egyik alapvető hírvivő molekulájának, a nitrogén -monoxid (NO) képződésében, az arginin a kizárólagos donorja a NO-nak.

 

Elértünk arra a pontra, amit tulajdonképpen ki kellene mondani, de senki nem mond ki, hogy gyakorlatilag a lokális arginin hiány a szabad aminosav ként adott lizin miatt következik be.

Ha Fonyó Attila orvosi élettan könyvét elővesszük és elolvassuk a fehérjék emésztése szóló részt, akkor abban következő tudjuk olvasni. A bélben lumenben a béltartalomban (chymus-ban) csak úgynevezett endopeptidáz enzim dolgozik, azok csak a kétbázisos aminosav mellett tudnak hasítani, ezért a béltartalomban kizárólag csak peptidek vannak, szabad aminosav nem igazán fordul elő, vagy ha előfordul az is csak a véletlen műve. A peptidek átmennek a bél falán lévő nem keveredő vízrétegen (unstirred water layer) és rögzülnek az enterocyták kefeszegélyén. Ott vannak az exopeptidázok, amelyek szabad aminosavra bontják a peptideket, így a portális keringésbe már szabad aminosav van. Miért nem preferált a teremtés által a szabad aminosav jelenléte a bélben. Ez egy nagyon fontos kérdés. Egyszerű a válasz, azért, mert ha nem szívódik fel a szabad aminosav akkor az elmegy a vastagbélbe és a dekarboxilát enzim termelő baktériumok biogén aminokat képeznek a szabad aminosavból. A biogen aminokat nagyon károsak is lehetnek. Például a lizin biogén aminja a kadaverin (hullaméreg), az arginin biogén aminja a putreszcin. Előbbi máj toxikus, az utóbbi a legdurvább vesetoxin. A hisztamin érzékeny embernek is biogén amin okozza a problémát a hisztamin is biogén amin. Ezt a problémát gyakorlatilag minden ipari takarmánnyal etetett (szabad aminosav, leginkább lizin tartalmú) állaton lehet látni. Az ipari takarmánnyal etetett állatok állandó biogén ami hatása alatt állnak.
A peptidek egyszerű diffúzióval szívódnak fel, a chymusban lévő szabad aminosavak felszívódásához membrán transzporter fehérje (carrier molekula) szükséges. A karrier molekulák szám korlátozott.

Mivel a lizin és az arginin is kétbázisos aminosav, nagyon hasonlít a két aminosav egymásra, ezért azonos a carrier molekulájuk. A két aminosav versenyben van a hordozó molekuláért, emiatt antagonizmus van a két aminosav között.
Szabad aminosavak is föl tudnak szívódni a bélből, de kell egy membrán transzporter fehérje, egy hordozó (carrier) molekula. Mivel nem jellemző szabad aminosav a bélben, ezért kevés a bélben a membrán transzport fehérje. Ha nagy mennyiségben szabad aminosav kerül be a bélbe, az azonos hordozó molekulájú aminosavak között verseny alakul ki. Ha például sok lizin kerül a bélbe az leköti a carrier molekulákat. A lizinnek és az argininnek ugyanaz a carrier molekulája.  A lizin fel szeretne szívódni, ezáltal leköti a carrier molekulákat, nem jut hordozó molekula az arginin számára, ez az oka a lokális arginin hiánynak. Van a szervezetben arginin, csak a carrier molekula hiány miatt nem tud a membránokon át eljutni az arginin az immunrendszer killer sejtjeihez, a vérér endoteliumhoz, a vazodiletációs igényéhez, és egyéb élettanilag fontos NO képződés helyére. A szervezet működése szempontjából már az is nagy probléma, ha nem megfelelő ütemben áll rendelkezésre a nitrogén- monoxid (NO).

A lokális arginin hiány miatt a vérerek falában nem tud megképződni nitrogén- monoxid (NO), ami gyakorlatilag a sima izmoknak az elernyedését hozza létre, ez a vasodiletációs probléma oka. A sejtes immunitás első számú katonája a makrofág. A monocitákból aktiválódnak a makrofágok. A makrofágoknak nincsen meg a nitrogén monoxid termelő képességük, mert nincs mozgósítható arginin, akkor gyakorlatilag a makrofágnak nincsen meg a „killer”, ölő funkciója. A nitrogén-monoxid az az anyag, ami elindítja a vírusban, a baktérium, de a daganatos sejtben is az apoptózist, a programozott sejthalált. Ilyenkor a makrofág csak az antigén prezentáló funkcióját tudja végezni, bemutatja az antigént a humorális (vérhez és nyirokhoz kötött immunitásnak), de ez óriási terhet rak a humorális immunrendszerre, mert a harcot egyedül, a sejtes immunitás nélkül kell megharcolnia. Tetőzi a bajt, hogy a humorális immunitás egyik védekező sejt típusa a természetes ölősejtek (natural killer cell) apoptózist kiváltó anyaga is a NO. Lényegében a citokinvihar kialakulásának az az oka, hogy a makrofágok és a natural killer cell túl szaporodnak,de nem tudják elvégezni a funkciójukat a lokális arginin hiány miatt, nincs donor a NO képződéshez.

Az orrnyálkahártya nagy mennyiségben állítja elő az argininből a nitrogén monoxidot, ha az arginin rendelkezésre áll. Ennek e tüdőben hihetetlen fontos funkciója van amit Chris Masterjohn is leírt.

Az elmúlt 10 évben számtalan nagy létszámú állat csoporton végzettem kísérletet. Ha nem teszünk lizint szabad aminosavként a takarmányba, akkor nem alakul ki a lokális arginin hiány.

Ha mégis éri lizin szabadaminosav hatás az állatot, de megkapja a Wendelin essencia állatgyógyászati készítményt, akkor a probléma lényegesen kisebb, vagy nem jelentkezik.

Az Amerikai Egyesült Államokban (USA) az élelmiszerekről és az étrend-kiegészítőkről szóló egészségügyi törvénye a DSHEA, 1994 évi kongresszusa határozza meg. Az FDA (USA Food & Drug Administration) 21CFR 172.320 sz. engedélye szerint az L-lizin élelmiszer adalékként használható emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben és táplálék-kiegészítőként is használható. A táplálkozási célokra hozzáadott lizin aminosav mennyiségét úgy határozták meg, hogy a kész étel összes fehérje tartalmának 6,4 % tömegszázalékáig egészíthető ki lizinnel. Az élelmiszeripari termékek előállításához a termékekben a L-lizin 1,5%-ban feldolgozási adalék anyagként használható. Élelmiszer biztonsági szempontból az L-lizin maximális napi beviteli értéke 587 mg (napi 9,8 mg/testtömeg kg/nap).

Az Európai Unió 2006-ban fogadta el az élelmiszerekkel kapcsolatos 1924/2006/EK új rendeletét, amelynek számtalan táplálkozás-egészségügyi vonatkozása van. Az Európai Unióban az L-lizint étrend-kiegészítő formában is fogyaszthatják, mint élelmiszer-összetevőt is használhatják. Az EFSA-NDA tudományos testületének az egészségre vonatkozó állítása szerint az L-lizin használata problémamentes. Fiziológiailag egy 70 kg-os felnőttnél elfogadható L-lizin napi bevitel 500 mg.

Az FDA (USA, Food & Drug Administration), az amerikai Élelmezési és Gyógyszerészeti Hivatal megállapítása szerint a lizint 30 éve használják az állatoknál és semmilyen problémát nem okoz.

Ez egyszerűen nem igaz!

A kanadai Carleton Egyetem Kémiai Tanszék, élelmezés- és táplálkozástudományi programja, valamint a Kanadai Élelmiszerügyi Igazgatóság, Táplálkozástudományi Irodája vizsgálta a lizin élelmiszer adalék hatását. Részlet a tanulmányukból: „Az L-lizin népszerű adalékanyag az élelmiszerekben, de a felesleges L-lizin pótlás fiziológiai hatásait rosszul ismerik, és a biztonságos bevitel felső határát nem jól határozták meg.” Az egyetem és a táplálkozástudományi Iroda kutatásának a célja az volt, hogy megvizsgálja a növekvő mennyiségű L-lizinnel kiegészített élelmiszerek hatását a testtömegre, a táplálékfelvételre és a különféle vér hematológiai és biokémiai paraméterekre. A patkányokon végzett kísérlet szerint a fehérje tartalom 1,5 %-a fölötti lizin kiegészítése kedvezőlen hatású volt a vizsgált paraméterekre (Chao-Wu Xiao, Carla Wood, Jesse Bertinato, 2019).

A Market Research Corporation of America (MRCA) kitettségi becslési a adatai alapján egy átlagos burgonya-chips fogyasztása 80 g/fő/nap mellett a L-lizin 1,5% -os tervezett felhasználási szint esetén ezzel a snack táplálékkal 960 mg tiszta L-lizin bevitelt eredményez, ez 16,00 mg/testtömeg kg naponta egy személy esetében. Az élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös FAO / WHO szakértői bizottság (JECFA 7) 2004-ben értékelte az L-lizint ízesítő anyagként, és arra a következtetésre jutott, hogy az ízesítőanyagként felhasznált jelenlegi szinteken nem jelent biztonsági aggodalmat.

Véleményem szerint tudományba már régen bevásárolta magát az élelmiszer és a takarmány ipar. A „független” tudományos bizottságok nyomására a szabad aminosavakat előállító fermentációs ipar érdekét képviselve folyamatosan lizin tesznek a feldolgozott élelmiszerekbe. Például egy 80 illetve 100 grammos burgonyachips-ben 546-968 mg lizin tesznek. A rendkívül alacsony lizin tartalmú szárított burgonyában ez az, ami kiváltja a lizin arginin antagonizmust és ennek következményeként nem működik vasodilatáció, a vérerek nem tudnak megnyílni magas lesz az embereknek a vérnyomása, de már a gyerekeknek is. Nem működik a sejtes immunitás, emiatt számtalan probléma van. Az összes allergia mind-mind a sejtés immunitás működésének hiányától van. Nem jó a bélnek a keringésre ez lényegében segíti a szivárgó bél létrejöttét és amennyiben létrejön a szivárgó bél az mérhetetlen feladatot és nehézséget ró az immunrendszerre. Hiszen az immunrendszerünk 75% a bélben van és a szivárgó bélnél az antigén típusú táplálékok mikor felszívódnak, hihetetlen módon lekötik az immunrendszert.

Azoknál az embereknél, akiknél a lizin-arginin antagonizmus létrejön, azoknál az embereknél nem működik a sejtes immunitás és az mérhetetlen terhet rak a humorális tehát a vérhez és nyírokhoz kötött immunitásra.  Ha valakinek jól működik a sejtés immunitása, tehát a makrofágok killer funkciója tehát ölő funkciója megfelelő, akkor lényegében el se jut a humorális immunitás immunválaszáig, mert a sejtes immunitás az első pár megtelepedő vírust megöli és onnantól kezdve nincsen probléma.

Ez a cikk rendkívül jó mert rávilágít a figyelmet arra, hogy az argininnek milyen szerepe van a szervezetben. De ugyanakkor én óva intenék mindenkit attól, hogy naponta 3,2 g arginint szabad aminosavként szedjen.

A Herbafulvo essenciaról meg kell jegyeznem, hogy nem véletlenül tettünk arginint, csak abban nem arginin, hanem egy speciális eljárással mi a fulvosavhoz hozzákötjük az arginint.  Így az arginin nem mit szabad aminosav szívódik fel, hanem mint egy peptid. Ezért 100 %-ban felszívódik.
Hogy mennyi arginin szivódik fel szabadaminosavként, azt nagyon nehéz megmondani, valamennyi biztosan, lehet, hogy éppen elég. Az mindenkinél változó, attól függ mennyi lizin szabadaminosav hatás éri. Ami nem szívódik fel azzal van baj, mert abból putreszcin biogén amin képződik, a putreszcin vesetoxin. Tartósan és senkinek nem javaslom a nagyadagú arginin szedését szabad aminosavként.

Az én állaspontom be van építve a Wendelin essencia állatgyógyászati gyógyhatású készítménybe és a Herbafulvo essencia humán étrend-kiegészítőbe.

Az állatgyógyászati készítményben nagy mennyiségű fulvosav található. A fulvosav egy polikarbonsav, amiben karboxil csoport könnyen képez peptid kötést a kétbázisos aminosav (lizin és arginin) amino csportjával. Ha találkozna a gyomorban a wendelin essencia fulvosavja és a takarmányban lévő szabad aminosavval 37 fokon 2,5 pH-n, 3 perc alatt lezajlódik a fulvosav-lizin komplexképződés. Emiatt lizin nem igényel carrier molekulát a felszívódáshoz, hanem úgy szívódik fel, mint egy peptid. Ezért nem jön létre a szervezetbe a lokális arginin hiány. Az állatgyógyászati gyógyhatású készítmény tartalmaz egy fulvosav-arginin komplexet. Ez a folsav-arginin komplex felszívódásához szintén nem igényel membrán transzporter fehérjét, azaz karrier molekulát. Így gond nélkül 100 százalékban felszívódik. Amennyiben valamilyen szintű arginin hiány van a szervezetbe az akadályozza a nitrogén monoxid termelődését.

Ez alapján mondok véleményt a Chris Masterjohn cikkéről.
Semmiképpen nem támogatom a nagy mennyiségű szabad aminosav bevitelét a szervezetbe még az arginin sem, ugyanis nincs és nem áll rendelkezésre nagy mennyiségben membrán transzporter fehérje, karrier molekula szervezetbe az arginin felszívódásához. Amennyiben az arginin nem szívódik fel az eljut a vastagbélbe, ha ott nem jó a mikrobiom akkor putrescin biogén amin képződik belőle, ami durva vese toxin.

Mi a megoldás?

A megoldás az, hogy egy táplálkozási körülményeket kell vizsgálni, éri-e a szervezetet lizin hatás.

A cikk nem értékelte a táplálkozási körülményeket ez alapján nem lehet megmondani, hogy melyik betegben milyen mértékű volt a lokális arginin hiány. Az biztos, hogy a hozzáadott arginin javított helyzeten, viszont ezt hosszú távon nem célszerű szabad aminosavat a bérbe tenni. Ezért van az állatgyógyászati és humán készítményünkben is nagy mennyiségű fulvosav, ami lehetővé teszi azt, ha az állatot vagy az embert lizin hatás éri és mellette fogyasztja az állatgyógyászati vagy a humán essenciát akkor a lizin a fulvosavval a gyomorban komlexet képez. Ez a lizin-fulvosav komplex peptidként szivódik fel, nem alakul ki a lokális arginin hiny. Azt nagyon nehéz megmondani, hogy kit milyen mennyiségben ér lizin hatás, ez az illető egyén táplálkozási szokásától függ.

 Ez egy hosszabb történet. Erre most itt nem akarok kitérni, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyekben jelenleg az Európai Unió és az amerikai Food and Drug Administration (FDA) jogszabálya szerint hozzáadott szabad aminosavat használnak.
Ezért nagyon nehéz megmondani, hogy kit milyen mennyiségben ér lizin hatás. A Herbafulvo esszenciában nagy mennyiségben van jelen a fulvosav amelynek komplexképző tulajdonsága miatt a gyomorban 2,5 pH-n 37 fokon kb 3 perc alatt létrejön a lizin-fulvosav komplex, aminek az eredménye az hogy így gyakorlatilag a lizin lokális arginin hiány okozó hatása nem alakul ki. Másik fontos tényező az, hogy a Herbafulvo essencia is tartalmaz a napi adag 40 ml-ben 126 mg arginint, Ugyanennyit tartalmaz az állatgyógyászati gyógyhatású készítmény is az állatok napi adagjában. Ez arginin-fulvosav komplexként van jelen mindkét készítményben, tehát szintén nem hozza létre a lokális arginin hiány.

Miért fontos, hogy mégis tegyünk azért arginint a készítményben. Az életkor előrehaladtával csökken a szervezetnek a nitrogén monoxid termelő képessége és gyakorlatilag ezt a képességet folyamatosan karban tartja a  Wendelin és Herbafulvo essencia arginin-fulvosav komplexe.

 A cikk elején Chris Masterjohn leírta, hogy nem orvos. Én sem vagyok orvos.
Viszont van tapasztalatom, 25 generáció sertés követtem végig az elmúlt 30 évben. Több száz állományban tapasztaltam a lizin-arginin antagonizmust, ez alapján mondok véleményt. Láttam a NO hiány tüneteit több tízezer, de mondhatnám azt is, hogy több 100 ezer állaton. Nagyon sok sertés baromfi, csincsilla, szarvasmarha, juh és ló, diszhal és méh állományban használjuk az állatgyógyászati gyógyhatású készítményt, próbáltuk ki a fulvosav komplexképző hatását, ismertük meg a fulvosav-arginin komlex hatékony működését.  Az elvégzett vizsgálatok azt mondatja velem, hogy a lizinnek nagyon nagy a bűne, ezek a hatások érik az embereket is.

Az egy külön történet lenne, hogy meg nevezem azokat az élelmiszereket, amelyekben az ideális fehérje elv alapján teszik szabad aminosavat föleg a lizint, ráadásul finom és függőséget is okoz.

Mester Károly

agrárménök

 

Forrás:

 https://chrismasterjohnphd-com.translate.goog/blog/2021/10/01/the-one-amino-acid-that-cured-covid?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=nui,sc

https://chrismasterjohnphd.com/blog/2021/10/01/the-one-amino-acid-that-cured-covid https://www.tenyek-tevhitek.hu/egy_aminosav_ami_meggyogyithatja_a_covidot.htm