Cikkek

Az egészséges bélflóra az egészség alapja

2022.10.06 07:00
Az egészséges bélflóra az egészség alapja

Gondolnád, hogy a szervezetünkkel együtt élő mikroorganizmusok mennyisége eléri az emberi testet alkotó sejtek számát? A bélflórát alkotó mikrobiális közösség kitüntetett és sokoldalú funkciót tölt be, de nemcsak az emésztési funkciókban, hanem a stresszválaszban, az alvásban és legfőképpen az immunrendszer működésében nyújtja a legnagyobb támaszt számunkra. Ezért fontos a bélflóra épségének megóvása, felborulása esetén helyreállítása a megfelelő táplálkozással, szükség esetén pedig pre- és probiotikum pótlással.

Az egészséges bélflórára jellemző, hogy széles a diverzitása, azaz gazdag a különböző fajokban, továbbá, hogy a különböző fajok egymáshoz viszonyítva egyenletesen oszoljanak el. Minél több a szereplője ennek a kolóniának, annál egészségesebbek vagyunk. Legdúsabban a vastagbél kolonizált, mintegy 500 faj, ezer milliárd élőflóra sejtje él egy gramm béltartalomban!!! A Lactobacillusok, a Bifidobaktériumok, az Enterococcusok, melyeket jó baktériumoknak is hívunk, meggátolják, hogy a kórokozó baktériumok (pl. a bélgyulladást okozó Salmonellák, E. Coli, vagy a gyomorfekély, gyomorrák kialakulásáért felelős Helicobacter pylori) megtapadjanak és elszaporodjanak. Védekező rendszerünk sejtes elemeinek kétharmada a bélfalban „teljesít szolgálatot” – melyek a jó bélflórától kapják a támogatást. Egyes törzsek a fehérjeemésztésben vesznek részt, míg mások szénhidrát rostokat bontanak, hogy az így képződő rövid szénláncú zsírsavakkal, mint az acetát, propionát, butirát táplálják, védjék a bélhámsejteket. Ez a funkció a legfontosabb a bélgyulladás és a bélrák kockázatának csökkentésében. Az egészséges bélflóra az élelmi rostokkal, prebiotikumokkal bizonyítottan csökkenti az étvágyat és segít az egészséges testalkat kialakításában. Fokozza a zsírok lebontását és mérsékeli a vérkoleszterin szintjét is. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a Lactobacillusok és a Bifidobacteriumok saját gyulladásgátló anyagokat termelnek, így csökkentik a bélgyulladást, a kannabinoid receptorokon keresztül pedig fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek.

Milyen esetben indokolt probiotikumot pótolni?

A bélflóra eltolódásakor, amit állandó puffadás, fokozott gázképződés, hasi görcsös fájdalom, hasmenés vagy székrekedés, rendszertelen székelés jellemez. Humán vizsgálatok igazolták, hogy az irritábilis bélszindróma, Crohn-betegség esetén a probiotikumok alkalmazásával lehet a panaszmentes időszakokat elérni és kinyújtani. Ajánlott probiotikumot szedni antibiotikus kezelés után, hosszantartó gyomorsavcsökkentő gyógyszerek mellett, továbbá kemoterápia, sugárkezelés alatt és az azt követő időszakban. Az egészséges bélflóra fenntartása az egész szervezet egészségére pozitívan hat. Csökken az elhízás, inzulinrezisztencia, 2 típusú cukorbetegség, pajzsmirigy- és autoimmun-, valamint szívrendszeri betegségek és daganatos betegségek kialakulásának lehetősége.

Kinek javasolt a Béky Flora Komplex étrend-kiegészítő kapszula?

A Béky Flora Komplex probiotikus étrend-kiegészítő kapszula normalizálja a bélflórát. Tartalmaz értékes prebiotikus rostokat, melyek táplálják az élő flórát. Az arginin javítja a bélnyálkahártya keringését. Szedése javasolt antibiotikus, kemo- vagy hasi sugárterápia esetén továbbá a hasi panaszokkal járó gyulladásos állapotok hagyományos kezelés kiegészítéseként. Ideális a fogyókúra támogatására az anyagcsere hatásai, mind az éhségérzet csökkentése miatt. Támogatja az immunitást, hozzájárul az általános jó egészség fenntartásához. 

Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu honlapra és vásárolja meg a Béky Flora Komplex étrend-kiegészítő kapszulát!

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel.: 06 30 927 7089