Cikkek

D- vitamin a zsírban oldódó vitamin új köntösben

2022.05.05 07:00
D- vitamin a zsírban oldódó vitamin új köntösben

Egy átfogó D3- vitaminszint felmérés alapján biztosan kijelenthetjük, hogy a magyar lakosság 95%-a az őszi-téli időszakban D3-vitamin hiányossá válik. Sok tévhit kering a D3-vitaminnal kapcsolatban. Szükséges-e folyamatosan pótolni, milyen adagra van szükségünk? Túl lehet-e adagolni?

Mi a szerepe D3- vitaminnak?

A D-vitamint zsírban oldódó vitamin csoport tagjaként ismertük meg, de ma már (A-, D-, E-, K-vitamin csoport) gyakran emlegetik a szteroid hormonok családtagjaként. A bőrben képződik napfény hatására, aktív formája a D3-vitamin a májban, vesében keletkezik és nincs olyan életfunkciónk melyben ne játszana szerepet.

Legismertebb szerepe a gyermekkori csontfejlődési zavar, az angolkór (rachitis) megelőzésében továbbá az egészséges fogazat kifejlődésében megtartásában van.

Későbbi életkorban, fő alkalmazási területe a csontritkulás megelőzése és kezelése.

A D3- vitamin szabályozza a kalcium, foszfát anyagcserét, továbbá szabályozza a sejtek növekedését és differenciálódását, serkenti az inzulin, mellékvesevelő hormonok képződését. Szabályozza az agyalapi mirigyben hormonok termelődését, gátolja a pajzsmirigy működését. Hatással van a vérnyomás szabályozásra és a simaizom és szívizomsejtekre is. Támogatja az idegsejtek, májsejtek regenerációját, serkenti a spermium képződést, védi a méhizmot, a méhnyálkahártyát a túlburjánzástól.

Most ebben az őszi-téli hónapokban az immunrendszer működéséhez van nagy szükségünk rá. Nem csak támogatja tüdő működését, de védőhatással bír az influenza és hasonló vírusfertőzésekkel szemben. A természetes immunválasz szabályozó szerepe miatt biztonságosan alkalmazhatjuk a heveny légúti fertőzésekben, ahogyan autoimmun betegségekben és a daganatelleni kezelés kiegészítéseként. Hiánya bizonyítottan növeli az emlő és vastagbélrák kockázatát.

Milyen adagra van szükség télen?

Felnőttek napi D3-vitamin szükséglete: 1500-2000 NE, túlsúlyosnak dupla adagra van szüksége. A napi szükséglet töredékét tudjuk fedezni táplálkozással, ezért kell pótlásáról gondoskodni. A nehézfémek (ólom, kadmium), és bizonyos gyógyszerek, a dohányzás, alkoholfogyasztás megnövelik a D3-vitamin szükségletet. Vérszintje mérhető. A legalább 75 nmol/l érték megfelelő ellátottságra utal és a vérben a mellékpajzsmirigy parathormon szintje tükrözi azt, hogy a D3-vitamin kellően tud-e hasznosulni a szervezetben. Fontos tudni, hogy a D3-vitamint csak ipari balesettel lehet túladagolni. A biztonsággal bevihető egyszeri adagot 50 000 NE-ben határozták meg.

Mi az a két titkos dolog, ami nélkül a D3-vitamin nem tudja kifejteni áldásos hatását?

Az egyik titok a K2-vitamin, mely a csontszövetben aktiválja az oszteokalcinnak nevezett anyag képződését. Az oszteokalcin teszi lehetővé a kalcium beépülését a csontokba, ez utóbbi képződéséhez viszont D3-vitamin szükséges. A daganatos sejtek elleni küzdelemben mind a D3-vitamin, mind a K2-vitamin nagyon hasznos. A kedvező hatás a daganatos sejtek autofágia által történő elpusztulásában nyilvánul meg. A másik titok a D3-vitamin hatásához a megfelelő mennyiségű magnézium jelenléte a szervezetben. Jellemzően ezen a területen is óriási hiányosságok mutatkoznak. Ráadásul a magnézium rendkívül nehezen jut be a sejtek belsejébe, oda ahol ezt az enzimek, hormonok aktív működése megkövetelné. Az ördögi kör tehát könnyen kialakul, D3-vitaminhiány, K2-vitaminhiány, magnéziumhiány, elmaradt D3-vitamin hatás, inaktív hormonok, enzimek és ennek következtében krónikus betegségek garmada.

A D3-vitamin pótlása tehát a civilizációs betegségek megelőzése szempontjából fontos. Ősztől tavaszig pedig az egyik hatékony természetes fegyvere az immunrendszernek a légúti vírusfertőzések leküzdésében. Gondoskodjon a napi megfelelő adag beviteléről!

Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu weboldalra és vásárolja meg most a Béky K2-D3 liposzómás vitamin étrend-kiegészítőt!

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel: 06 30 927 7089