Cikkek

Egészség és táplálkozás a megváltozott világunkban

2023.07.06 07:00
Egészség és táplálkozás a megváltozott világunkban

Szent-Györgyi Albert szerint: „Kevés döntéssel tudjuk olyan közvetlenül befolyásolni az egészségünket, mint azzal, hogy milyen élelmiszereket választunk és fogyasztunk.”

A jó döntések tapasztalatból születnek, melyek hol jók, hol rosszak. Egy idő után pedig fontos, hogy jó döntéseket hozzunk, ha jól akarjuk érezni magunkat. Az emberiséget a tapasztalat vitte előre több ezer éven keresztül. Nagyon sok olyan élelmiszer alapanyagot használunk már, ami káros hatással van ránk.

A táplálkozási környezet változásával kapcsolatosan új betegségek jelentek meg. Manapság már a tudomány is kénytelen elismerni, hogy mind az embereknél és mind az állatoknál egyre több egészségügyi problémával lehet találkozni.

Mester Károly idézi Seattle nevű indián törzsfőnököt is, mely szerint:

„Ami ma az állatokkal történik nemsokára az emberekkel is megtörténik majd.”

A teljesség igénye nélkül nézzük meg, hogy milyen témákat boncolgat Mester Károly, milyen problémákra világít rá az előadássorozata bevezető részében.

Xenobiotikumok, Cytrochrom p450 és a Glyphosate

A xenobiotikumok olyan kémiai anyagok, amelyek egy szervezetben találhatóak, de amely a természetben nem fordul elő, nem termelődik, illetve nem várható, hogy jelen legyenek a szervezetben. Olyan anyagokra is kiterjedhet, amelyek a szokásosnál jóval nagyobb koncentrációban vannak jelen.

Például a fruktóz és a lizin, mely egy szabad aminosav takarmány és élelmiszer adalék anyag.

 A xenobiotikumok lebontását a szervezetben a Cytochrom p450 enzim rendszer végzi. A szervezetben több mint 6.400 (!) ilyen enzim található.

A Glyphosate egy gyomirtó szer, mely például a GMO-os takarmányokon nevelt állati termékekben találhatók, így kerülve az emberi szervezetbe (GMO-os búza, kukorica, szója takarmányból). A glyphosate az RR rezisztens GMO növények totális gyomirtó szere (szója, kukorica, gyapot, repce, lucerna).

A glyphosate gátolja a Cytochrom p450 enzimeket. Az emberi vizeletből kimutatható, hogy mely területek milyen mértékben szennyezettek a glyphosate-tal. A szennyezetebb területeken élő emberek vizelete több glyphosate-ot tartalmaz, mint a kevésbé szennyezett területeken élőké.

Mester Károly kitér az előadásában arra, hogy mi változott az évek alatt a táplálkozási szokásainkban, a táplálékok előállításában 2000 előtt és 2000 után.

2000 előtt rendes kovászos kenyeret ettek az emberek és egyéb fermentált ételeket fogyasztottak. GMO mentes szójával etették az állatokat, amiben nem volt még Glyphosate. Gabona alapú takarmányozás volt, a takarmányokban pedig jó minőségű állati fehérjék voltak. Szabad aminosav nélkül állították elő az állati termékeket.

2000 után mindez megváltozott. Manapság adalékos kenyeret eszünk. Búza glutént fogyasztunk, mely károsítja a bélbolyhokat. A szója – bár önmagában problémát okoz - ennek ellenére szinte minden élelmiszerben megtalálható, a GMO-s szója pedig nagy mennyiségű glyphosate-ot tartalmaz. A margarinok pedig tele vannak transz zsírokkal, pálmaolajjal és pálmazsírral. Nagyon sok lizint használnak ízfokozás gyanánt. Ezek után nem csodálkozhatunk, hogy számos egészségügyi problémával küzdünk mind mi és mind az állatok egyaránt.

Előadás vázlatot készítette:

Császi András egészségfejlesztő - természetgyógyász