Cikkek

Hogyan győzzük le a tavaszi fáradtságot?

2023.05.11 07:00
Hogyan győzzük le a tavaszi fáradtságot?

Az enyhe tél, a korán beköszöntő tavasz ellenére, reggelente nehezebben bújunk ki az ágyból és sokan érzik azt , hogy már kora délután elfogyott az energiájuk. Az idén a légúti infekciók is elhúzódtak még május elején is sokan betegek voltak. Ezek bizony a tavaszi fáradtság az immunrendszer leterheltségének a jelei.  A napfény hiánya, a friss zöldségek, gyümölcsök hiánya gyengíti védekező rendszerünket, energiatermelésünket. Ezért vagyunk ebben az időszakban sokkal fogékonyabbak a légúti betegségek iránt. Az immunrendszer hibás működése miatt ilyenkor már sokan szenvednek az allergia miatt. Mit tehetünk, hogyan készüljünk, hogy elkerüljük a tavaszi fáradtságot és hogy tudjuk támogatni immunrendszerünket?

2006-ban igazolták a tudósok, hogy az influenza a légúti megbetegedések gyakoriságának megugrása összefügg a téli-tavaszi hónapok alacsony UV sugárzásával és a D-vitamin hiányával. Nyáron erős az UV sugárzás, ekkor elegendő D-vitamin képződik a bőrünkben. A gyerekek és az idősek amúgy is kevesebbet tudnak napozni, emiatt is plusz az életkorukból fakadóan is fogékonyabbak a betegségek iránt és sokkal gyakoribbak náluk a szövődmények. A magyar lakosság 95 %-a a tavaszi hónapokra D-vitamin hiányos állapotba kerül.

Szervezetünknek más kihívásokkal is szembe kell néznie. Kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, szervezetünkből hiányoznak a bennük lévő ásványi anyagok, különösen a cink, a vas, és a magnézium, ez utóbbi nélkül a D-vitamin nem is aktív. Hiányoznak szervezetünkből a vízben oldódó C-, B-vitaminok, az antioxidánsok. Tetézi ezt a szervezetben felhalmozódó méreganyagok, az enzimeket lebénító nehézfémek, kadmium, ólom, higany és társai nem kívánt hatásai.

Mi tegyünk, ha észleljük tavaszi fáradtság jeleit?

Kezdjük a táplálkozással: együnk friss, élő ételeket, csíráztassunk magokat vagy vegyünk csírákat, retekmag, lenmag, brokkoli, babcsírákat. Fogyasszunk naponta zöld leveles salátát, citrusféléket, fermentált ételeket. A savanyú káposzta gazdag C-vitaminban, egész télen fogyaszthatjuk, a leve erősíti a gyomor működését is. A böjtölés minden krónikus betegségben ajánlott, aki csinosodni, fogyni szeretne az kövesse az időszakos böjt előírásait. Menjünk ki a szabad levegőre, élvezzük a napsütést és lélegezzünk mélyeket, tudatosan! 

Hogyan segíthetünk immunrendszerünknek, testünknek még a tavaszi fáradtság leküzdésében?

Pótoljuk a D-3-vitamint, amelyből felnőtteknek napi 1500-2000 NE, túlsúlyosnak dupla adagra van szüksége. A nehézfémek mint az ólom, a kadmium és bizonyos gyógyszerek, a dohányzás, alkoholfogyasztás tovább növelik a D3-vitamin szükségletet. Vérszintje mérhető, a legalább 75 nmol/l érték utal a megfelelő ellátottságra. A nehézfémek eltávolításában hasznos segítség számunkra az apró kis algák, különösen a Chlorella vulgaris, ami ráadásul egy magnézium bomba is egyben. Továbbá a huminsavak, fulvosavak, mert egyfelől megszabadítanak bennünket a nehézfémektől és segítségükkel jobban hasznosulnak a nehezen felszívódó ásványi anyagok, mint a vas, szelén, króm kobalt, mangán. A humin és fulvosavak biológiailag aktív, természetes makromolekulák, különleges tulajdonsággal rendelkeznek. Legalább 70 féle ásványi anyagot tartalmaznak a legjobban hasznosítható formában. Belsőleg alkalmazva fontos szerepük van az ásványianyagok, nyomelemek pótlásában, anyagcsere, gyomor-bélrendszeri problémák megszüntetésében. Kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentők, energetizáló hatásúak.

Gondoskodjon immunrendszeréről, biztosítsa szervezetének a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő adagban történő bevitelét!

Látogasson el a vitalitasbolt.hu weboldalra, és vásárolja meg a legjobb minőségű, természetes alapanyagokból készült immunrendszer támogató készítményeinket!

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos

Tel.: 06 30 211 1979