Cikkek

Valóban erősíteni kell az immunrendszerünket?

2021.03.16 07:00
Valóban erősíteni kell az immunrendszerünket?

Immunrendszerünk tartja meg szervezetünk integritását azzal, hogy felismeri és elkülöníti a sajátot az idegen szervezettől. Védelmet nyújt külső betolakodók vírusok, baktériumok,gombák, paraziták által okozott fertőzésekkel szemben.

Ide tartozik a sérüléseket követő helyreállító mechanizmusok és az elfajult sejtek kiiktatása, a tumor elleni védekezés is. Mindezt a nap 24 órájában, folyamatos készenléti üzemmódban észrevétlenül teszi immunrendszerünk.

Immunitásunk egy része velünk születik. Életünk során, ahogy egyre több hatás ér bennünket, egyre felkészültebb, érettebb lesz az immunrendszerünk – ez a szerzett immunitás.

A védekezési mechanizmus kétféle módon valósul meg vagy a nyiroksejtek által termelt ellenanyagok és/vagy az un. falósejtek révén. Az immunrendszerünk egészsége a különféle feladatra specializálódott sejtek összehangolt működésén alapul. Az immunrendszer sejtjei hormonszerű molekulák révén aktiválják egymást. Egyes sejtek az idegen betolakodó felismerésére, mások a ellenanyag termelésre vagy az idegen megsemmisítésére szerveződtek. A falósejtek a kórokozók ellen direkt harcolnak mások a ,,csata” után maradt törmelékek eltakarítását végzik. Ismerünk olyan immunsejteket, amelyek memóriájukban akár életünk végéig őrzik a védekezéshez szükséges információt és szükség esetén felébrednek, ellenanyagot termelnek.

Hol található az immunrendszerünk?

A nyiroksejtek a csontvelőben és a csecsemőmirigyben érnek meg és ezt követően vándorolnak a nyirokcsomókba, a lépbe és válnak aktív, cselekvőképes immunsejtekké. Mindenütt ott vannak, ahol testünk érintkezik a külvilággal. Bőrünk és a légutakat, a tápcsatornát bélelő nyálkahártyák képezik az első védelmi vonalat. A vékonybélben kiterjedt nyirokrendszer található, a féregnyúlványt gyakran emlegetik a hasüreg mandulájaként. A vastagbélben a velünk együtt élő baktériumflóra, a mikrobiom talán a legjelentősebb terület az immunrendszerünk számára. Az egyes nyirokszerveket a nyirokerek kötik össze, melyben a nyirok áramlik. A testtájakon átáramló nyirkot a nyirokcsomók megszűrik mielőtt az a véráramba kerülne. Normális körülmények között ez az egész folyamat észrevétlenül zajlik. A láz, fájdalom, duzzanat, fokozott nyákképződés mind-mind a védekezési mechanizmus fizikai jelei. Ha az immunrendszer nem képes megkülönböztetni a sajátot az idegentől és az immunrendszer a saját sejtalkotók ellen lép támadásba – autoimmun betegségekről beszélünk. Amikor az immunrendszer túl erősen válaszol az ingerekre, akkor észleljük az allergiás reakciót, ha pedig ,,gyenge” az immunrendszer, akkor a leggyengébb kórokozók is megbetegedést okoznak.

Kell az immunrendszert erősíteni vagy sem?

Immunrendszer ,,erősítése” helyett ezért helyesebb inkább az immunrendszer normál működését támogatni. Mit tegyünk tehát immunrendszerünk egészséges működésének megőrzéséhez? Az immunrendszer működése rendkívül energiaigényes. Ezért érezzük magunkat fáradtnak, levertnek, amikor valamilyen fertőzésen esünk át vagy krónikus gyulladás zajlik bennünk. A gyulladás során jelentős mennyiségű szabad gyök keletkezik sejtjeinkben, ezért fontos az antioxidánsok az immunrendszer működéséhez. A gyulladás folyamatának szabályozásában az omega3 zsírsavak szintén bizonyítottan hatásosak.

Tudományosan bizonyított, hogy a tartós stressz, a félelem negatív hatással van Immunrendszerünk működésére. Ezért kulcsfontosságú a pihentető alvás biztosítása és a stressz kezelése. A táplálkozás területén a C, D, E, B vitaminok, a cink, szelén továbbá az egészséges mikrobiom fenntartására leveles zöldségek, rostok fogyasztása javasolt. Az energiatermelő funkciókat magnézium, koenzim Q10-zel, Q1-el támogathatjuk meg. A molekuláris hidrogén azért értékes mert egyfelől direkt semlegesíti a káros szabadgyököket, de a gyulladás folyamatát is megfékezi, ráadásul az energiatermelést is fokozza. Látogasson el honlapunkra, keresse a molekuláris hidrogént produkáló ásványianyag tablettát Q10-zel kiegészítve és más az immunrendszer optimális működését támogató készítményeket!

Összeállította: Dr. József Erika