Cikkek

K2 és D3 vitamin: miért kiemelten fontos, hogy együtt szedjük őket?

2021.05.25 07:00
K2 és D3 vitamin: miért kiemelten fontos, hogy együtt szedjük őket?

A D-vitamin jótékony hatásait már régóta ismerjük. Csontjaink védelme és izomerőnk fokozása mellett a D-vitamin a betegségekkel szembeni védekezőképességünk szempontjából is fontos. Azt is tudjuk, hogy egyik legfontosabb forrása nem más, mint a napfény. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy a D-vitamin hatékony felszívódásához szervezetünknek K-vitaminra is szüksége lesz.

Most megmutatjuk, miért fontos testünk számára a D-vitamin, hogyan működik együtt a K2 vitaminnal, és azt is, hogyan oldhatjuk meg a kettő egyszerre történő, gyors és hatékony utánpótlását!

Miért fontos szervezetünk számára a D-vitamin?

A D-vitamin szervezetünk egyik legerősebb vegyülete, melyre az egészséges működés érdekében szinte minden szervrendszernek szüksége van. Hiánya vagy alacsony szintje szinte minden betegség kialakulásának kockázatát megnöveli.

A D-vitamin folyamatos hiánya akár daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás vagy épp agyvérzés kialakulásához is vezethet. Felnőttek esetében nagyban hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség és túlsúly kialakulásához is.

A D-vitamin jelentős szerepet játszik a csontanyagcserében, erősíti immunrendszerünket és védelmet nyújthat a gyulladásos, valamint az autóimmun betegségek kialakulása ellen.

A D-vitamin egyik legfontosabb forrása a napfény, de különböző ételekben, például tejtermékekben, halakban, a tojássárgájában vagy épp a csiperkegombában is megtalálható. Azonban mivel a napfényhez erősen köthető, így hiánya leginkább télen okozhat problémát. Az átlagos 50-60 százalék körüli érték ebben az időszakban 70-80 százalékra emelkedik, ami azt jelenti, hogy mindenképp szükségessé válik a D-vitamin megfelelő pótlása.

Miért nem szabad D-vitamint K2 vitamin nélkül szednünk?

K vitamin hiányában a D-vitamin bevitel jelentősen növelheti a vesekő és az érelmeszesedés kockázatát szervezetünkben. ennek oka, hogy a D-vitamin testünkben fontos szerepet tölt be a kalcium szállításában. Ha pedig a K2 vitamin nincs jelen szervezetünkben, akkor ez a kalcium az artériákban és a lágyszövetekben kerül lerakódásra.

Ha azonban szervezetünk K2 vitamin szintje elegendő, abban az esetben a kalcium a csontanyagcserében hasznosul.

Nem csoda, hogy több tanulmány is igazolta, hogy a K2-vitamin fogyasztással arányosan csökken a koszorúér-elmeszesedés és a csontritkulás előfordulása, míg a kalciumfogyasztással arányosan növekszik e betegségek száma, de csak K2-vitamin hiány esetén.

Rengeteg D-vitamin készítmény azonban mégsem tartalmaz K2 vitamint, melynek oka legfőképp az, hogy a gyártók próbálják minél lentebb szorítani az áraikat, és olcsón elérhető D-vitamin készítményeket kínálni a vásárlóknak.

Pedig tekintve, hogy hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek a halálozási lista élén szerepelnek, kiemelten fontos lenne, hogy a D-vitamin készítményeket a megfelelő formában, K2 vitamin támogatásával fogyasszuk.

Komplex megoldás egészségünk megőrzése érdekében

A vitaminok megfelelő felszívódásának és szervezetünk stabilitásának érdekében kiemelten fontos, hogy a D-vitamin pótlására olyan készítményt válasszunk, mely a megfelelő arányban tartalmazza a szükséges K-vitamint is.

A Béky K2-D3 liposzómás étrend-kiegészítő, D-3 vitamint, valamint A- és E-vitaminokat egyaránt tartalmaz, annak érdekében, hogy immunrendszerünk mindig erős és ellenálló legyen, és hatékonyan kerüljük el a komoly betegségek kialakulását is.