Cikkek

K2 MK-7: mi az az all-transz K2 vitamin, és miért kiemelten fontos a szervezetünk számára?

2021.06.29 07:00
K2 MK-7: mi az az all-transz K2 vitamin, és miért kiemelten fontos a szervezetünk számára?

Sokan gondolják úgy, hogy egy egyszerű kalcium pezsgőtabletta sok gondot megold. Jót tesz a szervezetünknek és garantálja azt, hogy hosszú évekig ne legyen problémánk a csontozatunkkal. Az igazság azonban az, hogy a kalcium pótlása megfelelő K2-vitamin bevitele nélkül nem csak hatástalan, de akár komoly egészségkárosító hatással is rendelkezhet.

Most megmutatjuk azt, miért kiemelten fontos a K2 vitamin fogyasztása, és azt is, miért az úgynevezett all-transz MK-7 variáns jelenti a leghatékonyabb és egészségünk szempontjából leginkább ideális megoldást!

Miért fontos a K2 vitamin szervezetünk számára?

A K2-vitamin a zsírban oldódó K-vitamin család tagja. A figyelem középpontjába elsősorban a csontképző folyamatokban játszott szerepe miatt került. A K2-vitamin talán legfontosabb szerepe a szervezetben, hogy olyan fehérjéket aktivál, amelyek azért felelősek, hogy a kalcium az olyan, szükséges helyekre épüljön be, mint a csontok és fogak, és ne oda, ahol árt, mint például a lágyszövetekbe, a vesékbe vagy a szívbillentyűk, erek falába.

Több tanulmány is igazolja, hogy kalciumfogyasztás növeli az olyan betegségek előfordulási esélyét, mint a koszorúér-elmeszesedés és a csontritkulás, különösen K2 vitamin hiánya esetén. Ez azt jelenti, hogy a K2-vitamin nélkül pótolt kalcium kifejezetten káros a szervezetre.

Ha a D3- és K2-vitamin bevitelünk megfelelő, akkor azonban az egészségesnek tartott kalciumfogyasztás töredéke mellett is több kalciumhoz jut a testünk, ugyanis sokkal jobban hasznosítjuk azt a mennyiséget, melyet szervezetünkbe juttatunk.

Egyes daganatos betegségek gyógyításában, megelőzésében és az áttétképződés, a daganat kiújulásának megfékezésében is igazoltan szerepe van a K2-vitaminnak.

A legtöbb kutatás eddig a csontritkulásra és a szív- és érrendszeri betegségekre [1] koncentrált, de akadnak tanulmányok, melyekből jól látható, hogy a szervezet K-vitamin szintje megemelésének, és optimális mennyiségű K1-, K2-vitamin bevitelnek jelentős szerepe lehet egyes daganatos betegségek, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében is.

A K2-vitamin élelmiszerekben azonban meglehetősen ritkán fordul elő. Leginkább állati belsőségekben, hosszan érlelt sajtokban található meg, de nagyon kis mennyiségben. Kivétel egy Európában ismeretlen, de Japánban közkedvelt fermentált szójababból készült étel: a nattó. Szervezetünk emiatt kevésbé tud természetes forrásból hozzájutni K-2vitaminhoz, ami azt jelenti, hogy gondoskodnunk kell annak megfelelő beviteléről, olyan táplálékkiegészítő formájában, mely garantálja az elfogyasztott kalcium megfelelő minőségű felszívódását.

Micsoda pontosan az all-transz MK-7 és miért fontos?

A K2-vitamin (menakinon) több hasonló kémiai szerkezetű vegyületet foglal magába, a molekulák egy gyűrűsrészből és egy hozzá kapcsolódó oldalláncból tevődnek össze. Az oldallánc hosszúsága alapján rövid láncú (MK-4) és hosszú láncú menakinonokat (MK-7, MK-8, MK-9) különböztetünk meg. Ezeknek van szintetikus (cisz-) és természetes (transz-) változata. Csak az all- transz formájú hatásos és található meg a természetben.

A K2 cisz-formája se nem természetes, se nem hatásos, sőt feltételezhető, hogy szintén tud kötődni a K2 receptoraihoz, és ezáltal elfoglalja azt a megfelelő transz-K2 elől. Ez azt jelenti, hogy, ha egy K2-alapanyagnak magas a cisz-tartalma, akár K2-vitamin-hiányhoz is vezethet.

A megfelelő hatás érdekében tehát olyan MK-7 típusú K2-vitamin fogyasztása javasolt, amely maximum 5% cisz-izomert tartalmaz, azaz legalább 95-98%-ban transz molekulaszerkezetű MK-7-et tartalmaz. Az ilyen típusú MK-7-et nevezzük all-transz MK-7-nek, ami magyarul annyit tesz, hogy “az összes transz”. A maradék cisz molekula lehetséges, hogy a transz típus hatását is csökkentheti.

Ennek oka, hogy testünk enzimei és receptorai csak bizonyos térszerkezetű molekulákat ismernek fel és csak a megfelelő térszerkezetűt képesek hasznosítani. Éppen ezért a K2-vitaminok egy része biokémiai okokból hatástalanok.

Nagyobb hatékonyság, mint valaha: áttörés az all-transz K2 MK-7 terén

Nemrég jelent meg a piacon egy olyan alapanyag, mely a világon a legjobb cisz/transz-aránnyal (1% alatti cisz, 99% feletti transz) rendelkezik. Az egyetlen olyan K2 MK-7, amelyet teljesen vegyszermentesen, pusztán erjesztéssel állítanak elő, így nem kérdés, hogy termékeink gyártásánál ezt az alapanyagot használjuk.

Ezt az alapanyagot különleges táptalajon fermentált szójababból állítják elő, és egy neves japán tradicionális nattó-gyártó által biztosított Bacillus subtilis natto-val erjesztenek. Az így keletkezett magas K2 MK-7 (~100% transz)-tartalmú, fermentált növényi masszából vegyszermentesen ) nyerik és kristályosítják ki a világ legmagasabb transz- (és legalacsonyabb cisz-) tartalmú K2 MK-7-jét, ami teljesen vegyszer- és allergén-mentes is egyben. A Bacillus subtilis natto által termelt K2-vitamint (menakinon) a 258/97/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet új élelmiszer-összetevőként való forgalomba hozatalát engedélyezte.

Béky K2 D3 a fenti leírásban felsorolt követelményeknek abszolút eleget tesz.

Dr. József Erika orvos

Császi András természetgyógyász

Email: info@vitalitasbolt.hu

Tanácsadás: +36309404179

 

[1] Am J Clin Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5.doi: 10.1093/jn/134.11.3100.  Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study

[2] Am. J Clin.Nutr.2008 Apr; 87(4):985-92. Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg)

[3]https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009D0345&from=CS