Cikkek

Kalcium paradoxon és a K2-vitamin

2022.11.24 07:00
Kalcium paradoxon és a K2-vitamin

Az érelmeszesedés és a csontritkulás a leggyakoribb népbetegségek hazánkban. Az oszteoporózis a lakosság 10%-át, férfiakat és nőket egyaránt érinti.  A csontritkulással járó csontdeformitás, csigolya-, csípőtáji törések rengeteg szenvedést okoznak és gyakran pecsételik meg az idős emberek sorsát. Mi lehet vajon a közös tényező abban, hogy az erek falába, billentyűkre kalcium rakódik le miközben a csontokból hiányzik a kalcium? Mi ennek a kalcium paradoxonnak a titka? Mi a megoldás, hogy a kalcium a helyére épüljön be?

Testünk szilárd vázát alkotó csontok fejlődése bár a 20-as évek elején befejeződik a csontszövetben egész életünk során folyamatos átépülés zajlik. A csontok állományát 65%-ban szervetlen anyagok, főként hidroxil-apatit, kalcium-, magnézium karbonát, kova, alkáli sók és 35%-ban szerves anyagok: osteokollagén, osteokalcin, sialoprotein alkotják, melyeket a csontképző sejtek termelik.

A csontbontó sejtek lebontják a sérült, elöregedett csontszövetet. Ha az építés, lebontás egyensúlya felborul a csont meggyengül, megritkul, törékennyé válik.

Ezt a mechanizmust számos tényező szabályozza, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nemi mirigyek hormonjai. A D-vitamin az egész kalcium/foszfor anyagcserében és csontfejlődés teljes folyamatában kulcsszerepet játszik. Ahhoz, hogy a kalcium a csontszövetbe beépüljön osteokalcinra van szükség, ez azonban csak D- vitamin jelenlétében képződik. Az osteokalcin viszont csak akkor lesz biológiailag aktív, ha K2 vitamin is jelen van a szervezetben. Hiába van a vérben ott kalcium, ott a D vitamin, hormonok, ha nincs jelen a K2- vitamin, a kalcium le fog rakódni az erek falába, billentyűkre, lágyrészekbe. Azaz elmeszesedünk, miközben csontjaink összeomlanak.

Milyen károsító tényezők károsítják a csontokat?

Dohányzás, rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, magas foszfor tartalmú ételek, italok, gyorséttermi ételek a legrombolóbbak.

Gyógyszerek közül a vízhajtók, a véralvadásgátlók (heparin, kumarin, warfarin), szteroidok, pajzsmirigy működését gátló szerek, melyek a csontbontás irányába hatnak.

A krónikus veseelégtelenség, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy betegségei, cukorbetegség, változókor szintén csontvesztéssel jár.

Miért ilyen gyakori a csontritkulás hazánkban?

Az életmódbéli hibák, a felborult bélflóra és krónikus D- vitaminhiány mellett az alacsony K2- vitamin bevitel az oka ennek a problémának. Sokan azt sem tudják, hogy mi az a Menaquinon, mi a szerepe a K2-vitaminnak. Sajnos a hagyományos ételeinkben elenyésző mennyiség van ahhoz képest, hogy minium 180 mikrogrammra volna szükségünk naponta a megelőzéshez. Ezt legfeljebb a japán emberek tudják nemzeti eledelükkel a fermentált szójából készült nattoval fedezni.

Akik rendszeresen pótolják a K2-vitamint, ritkábban fordul elő a csípőtáji törés. Ezt a Nurses Health Study eredményeiből, 72 ezer nővér 10 éven át történő követéséből tudjuk. A szívhalálozást pedig a felére lehetne csökkenteni, ha mindenki pótolna K2- vitamint. Erre a Rotterdam vizsgálat adott bizonyítékot

Még egy fontos kiegészítés: kalcium pótlás K2 vitamin nélkül műhiba, mert elősegítjük vele az érelmeszesedést!!!

Melyik a megfelelő K2-vitamin?

A K2 vitaminon belül több molekulát ismerünk a biológiailag legaktívabb a csoportban a menaquinon -7. Ezek közül is a természetes transz izomer fajta fejti ki a megfelelő biológiai hatást.

A K2-vitamin tehát egy elfeledett és újra felfedezett zsírban oldódó vitamin, amely amellett, hogy képes feloldani a kalcium paradoxont, még számos fontos területen áldásos hatást fejt ki. Ilyenek az öregedéssel járó folyamatok fékezése, vagy bizonyos tumorok kialakulásának, kiújulásának, szóródásának megakadályozása.

Óvja meg Ön is csontjai és szíve egészségét, látogasson el a www.vitalitasbolt.hu weboldalra és vásárolja meg most a Béky K2- D3 liposzómás vitamin étrend-kiegészítőt!

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel.: 06 30 927 7089