Cikkek

Menakinon-7, az elfeledett vitamin

2022.12.08 07:00
Menakinon-7, az elfeledett vitamin

1943-ban, a II. világháború kellős közepén Henrik Dam és Edward Doisy felfedezték a K-vitamint, amelyért orvosi Nobel díjjal tüntették ki őket, de a K-vitamin feledésbe merült. 2004-ig kellett várnunk, hogy a K2-vitamin, a menakinon-7 egészségünkben betöltött szerepét tudományosan is igazolják. A Rotterdam vizsgálat kapcsán derült ki, hogy a K2-vitamin pótlásával a szív eredetű halálozás 57%-kal! csökkenthető. A népbetegségnek számító csontritkulás megoldásának is fontos tényezője a K2-vitamin, ahogy más krónikus degeneratív megbetegedésé is.

Mit kell tudnunk a K vitaminról?

A K-vitaminok a zsírban oldódó vitaminok családjába tartoznak, a K1-vitamin vagy fillokinon és a K2-vitamin a menakinon kémiailag hasonló szerkezetűek ugyan, de élettani hatásukban erősen különböznek. A molekulák egy gyűrűsrészből és egy hozzá kapcsolódó oldalláncból tevődnek össze. Az oldallánc hosszúsága és a kettőskötések száma alapján csoportosítjuk őket rövid láncú (MK-4) és hosszú láncú menakinonokat (MK-7, MK-8, MK-9) különböztetve meg. A természetben az un. all-transz K2- vitamin molekula fordul elő és biológiailag ez a hatásos forma. A K1-vitamin a véralvadási mechanizmusban játszik szerepet. Hiányában vérzékeny állapot jön létre. Pótlása zöld leveles zöldségfélék fogyasztásával könnyen megoldható. Csak újszülötteknek vagy májelégtelenség esetén kell külön beviteléről gondoskodni.

 Mi a K2 vitamin szerepe?

Az erek falában termelődik a MGP-nek nevezett fehérje (mátrix Gla protein,) amely csak a - Menakinon7- jelenlétében aktív. Ez az MGP fehérje akadályozza meg, hogy a vérben keringő kalcium azokra a helyekre épüljön be, ahol szükség van rá,  a csontokba és a fogakba, de oda  ne, ahol az árt,  például  a vesékbe vagy a szívbillentyűkbe, erek falába.

Több tanulmány igazolta, hogy kalciumfogyasztás növeli a koszorúér-elmeszesedés előfordulását, különösen K2-vitaminhiány esetén. A K2-vitamin nélkül adagolt D3-vitamin és kalcium kifejezetten káros a szervezetre! A kalcium beivódását a szívbillentyűkre ultrahangvizsgálattal, a szívkoszorúerek mikro-kalcifikációját pedig a koronária CT vizsgálattal lehet nyomon követni. Az így megállapított score értékek előre jelzik a koszorúér-betegség, szívinfarktus, szívhalálozás rizikóját.

A csontképzésben fontos szerepet játszik egy D-vitamin hatására termelődő osteocalcinnak nevezett fehérje, amely szintén csak K2- vitamin jelenlétében aktív. Ha a D3- és K2-vitamin bevitelünk megfelelő, akkor a kiegyensúlyozott táplálkozással bevitt kalciummal is elegendő mennyiséget juttatunk szervezetünkbe és sokkal jobban hasznosítjuk azt.

A Nurse’s Health study volt az a jelentős vizsgálat, amelyben 72 000 nővért követtek 10 éven át és azt találták, hogy az alacsony K vitamin fogyasztók között 30%-kal gyakoribb volt a csípőcsonttörés, mint a legtöbb K vitamint fogyasztók között.

Igazoltan szerepe van a K2-vitaminnak egyes daganatos betegségek megelőzésében, az áttétképződés, a daganat kiújulásának megfékezésében, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében is.

Mennyi K2-vitaminra van szükségünk? Hogyan tudjuk pótolni?

Szervezetünknek megelőzés céljából napi 180 mikrogramm mennyiségre van szüksége. A leggazdagabb természetes K2-vitamin forrás a Japánban közkedvelt fermentált szójababból készült étel, a natto, amely ismeretlen számunkra. Az állati belsőségekben, hosszan érlelt sajtokban a menakinon-4 található csekély mennyiségben, ezért mindenképpen pótolnunk kell azt.

Testünk receptorain csak a megfelelő térszerkezetű molekulák fejtik ki az aktív biológiai hatást, ezért érdemes az olyan K2-vitamin fogyasztása, amely legalább 95-98%-ban transz molekulaszerkezetű menakinon-7-et tartalmaz.

Óvja meg szíve és csontjai egészségét, látogasson el a www.vitalitasbolt.hu weboldalra és vásárolja meg most a Béky K2- D3 liposzómás vitamin étrend-kiegészítőt!

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel.: 06 30 927 7089