Cikkek

Mik azok a liposzómás készítmények és miért érdemes fogyasztanunk őket?

2021.06.08 07:00
Mik azok a liposzómás készítmények és miért érdemes fogyasztanunk őket?

Sokszor, sok helyen hallhattunk már a liposzómás termékek hatékonyságáról. Sokan mégsem tudják, hogyan segít egészségünk megőrzésében, ha liposzómás étrend kiegészítőket, például C-vitamin kapszulát vagy D-vitamin cseppeket szedünk. Nem véletlenül, hiszen a legtöbbek számára magát a liposzóma fogalmát is alapvető homály lengi körül.

Éppen ezért röviden és érthetően elmagyarázzuk, mit is jelent a liposzóma, és miért érdemes liposzómás étrend-kiegészítőkkel támogatnunk szervezetünk egészségét.

Mit jelent a liposzóma?

A liposzóma tulajdonképpen nem más, mint egy burok, melynek összetétele a sejtfalak és biológiai hártyák anyagához hasonlít. Egy gömbalakú foszfolipid molekula, melybe egy adott hatóanyag molekuláit gyakorlatilag egyesével „becsomagoljuk”, ezáltal megvédve őket attól, hogy még célba érés előtt feloldódjanak szervezetünkben.

A foszolipid nem testidegen vegyület, sejtjeink membránját foszolipidek alkotják és a sejtek működése szempontjából is elengedhetetlenek, hiszen ezek szállítják az egészséges funkcionáláshoz szükséges tápanyagokat.

A liposzómás termékekben használt foszfolipidek típusa és mennyisége azonban egyaránt fontos szempont a termékek létrehozása során. A tápanyag liposzómába történő, megfelelő beépüléséhez az az optimális, ha a készítmény legalább egyenlő arányban tartalmaz foszfolipideket és tápanyagokat.

A természetben a liposzómák leggyakrabban az anyatejben fordulnak elő, céljuk pedig, hogy az újszülött szervezete a lehető leghatékonyabban tudja hasznosítani az anyatejben található tápanyagokat. Ugyanezen az elven működnek a liposzómás vitaminok is, melyek a liposzómák segítségével juttatják el sejtjeinkig a bennük rejlő tápanyagokat.

Miért érdemes liposzómás vitaminokat szednünk?

A liposzóma tehát nem más, mint egy hatékony hatóanyag-bejuttató rendszer. A liposzómás vitaminok pedig olyan táplálék kiegészítők, amelyek a liposzómás bevitel segítségével a tápanyagokat célzottan juttatják el szervezetünk adott pontjaira. Ezáltal növelik a biológiai hasznosulás mértékét.

Ez azért kiemelkedően fontos, mert a szájon át bevett hatóanyagok csak jelentős veszteséggel tudnak eljutni a sejtekbe. A liposzómás táplálék kiegészítők gyártása során azonban a molekuláris technológia segítségével a vitaminokat a liposzómákhoz kötik, ezáltal biztosítják azt is, hogy a lehető legkisebb legyen a bomlás miatti veszteség.

A foszfolipid réteg ugyanis megvédi a vízben oldott hatóanyagot, így azok nem bomlanak le idő előtt, hanem sértetlenül kerülnek a sejtjeinkhez.

Miért különösen fontos a liposzómás bevitel a D-vitamin esetében?

A D-vitamin csontjaink védelme és izomerőnk fokozása mellett a D-vitamin a betegségekkel szembeni védekezőképességünk szempontjából is fontos. Kevesen tudják azonban, hogy D-vitamin hatékony felszívódása különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen fel nem használt D-vitamin mennyiség akár káros is lehet szervezetünkre.

A felszívódási problémákra jó megoldást jelentenek a liposzómás készítmények, hiszen a bennük található foszfolipidek hatására a megfelelő méretű részecskék képesek átjutni a felszívódást korlátozó rendszeren, ezáltal szervezetünk nagyobb mennyiségben, szinte 100 százalékos arányban képes hasznosítani a táplálék kiegészítő formájában testünkbe juttatott vitaminokat.

Ahhoz azonban, hogy szervezetünk megfelelő módon tudja feldolgozni a D-vitamint, K-vitaminra is szüksége van, hiszen ez segít abban, hogy a D-vitamin által szállított kalcium ne az érfalainkon, hanem a csontokban rakódjon le, ahol szervezetünknek valóban tudja azt hasznosítani.

A Béky K2-D3 liposzómás étrend-kiegészítő minden olyan, fontos tápanyagot tartalmaz, melyekre szervezetünknek szükséges van a hatékony felszívódás érdekében. A benne található foszfolipideknek köszönhetően pedig garantálja azok hatékony, testünk számára megfelelő mértékű felszívódását.