Cikkek

Mik azok az oligoszacharidok és miért fontosak szervezetünk számára?

2021.07.06 07:00
Mik azok az oligoszacharidok és miért fontosak szervezetünk számára?

A bélflóra bántalmai napjainkra sajnos népbetegséggé nőtték ki magukat. Egyre többen panaszkodnak gyomorbántalmakra, problémáikon pedig a hagyományos probiotikumok sem feltétlenül segítenek. Pedig az ő számukra is létezhet megoldás, melyet legfőképp a hasznos bélbaktériumok táplálása, megerősítése jelent.

Az úgynevezett oligoszacharidokat tartalmazó készítmények segíthetnek a bélflóra állapotának helyreállításában, az emésztőrendszer regenerálásában. Most azt is megmutatjuk, hogyan!

Mik azok az oligoszacharidok?

Az „oligoszacharid” megnevezést rövid cukormolekula-láncokra használjuk. Ezek legtöbbje ellenáll az emésztőenzimek munkájának, így emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol kiváló táptalajként szolágál az úgynevezett prebiotikus jellegű, azaz a szervezetre jótékony hatású baktériumok számára, melyek hozzájárulnak emésztőrendszerünk egészséges működéséhez. Ilyenek többek közt a Bifidobaktériumok és a Lactobacillus baktériumok is.

Ez azt jelenti, hogy a hasznos baktériumtörzsek aktivitását a kiegyensúlyozott táplálkozás kedvező irányba tudjuk befolyásolhatja. Ennek érdekében azonban fontos az olyan étrend kialakítása, mely rostokban gazdag, ezáltal megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot szolgáltat a vastagbél flórájának az egészséges működéshez.

Miért lényeges az egészséges bélflóra?

Egészségi állapotunkat nagyrészt az határozza meg, milyen állapotban van immunrendszerünk. Mivel immunrendszerünk 70%-a az emésztőrendszerben található, így bélflóránk állapota nagyban képes meghatározni azt, milyen ellenállóképességgel rendelkezünk és szervezetünk hogyan képes védekezni a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók támadásai ellen.

A nem megfelelő bélműködés ezen felül rengeteg, egyéb probléma, például a rossz közérzet, a fáradékonyság, és egyéb kellemetlenségek forrása is lehet egyben. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, ezáltal pedig biztosítsuk azt, hogy emésztőrendszerünk mindig megfelelően és egészségesen működhessen.

Hogyan pótolhatók a bélflóra egészségéhez szükséges oligoszacharidok?

Az oligoszacharidok különböző fajtái természetes formában olyan táplálékokban fordulnak elő, mint például a tej, a zabpehely, a különböző hüvelyesek vagy épp a spárga. A kiemelkedően jó probiotikumnak számító galakto-oligoszacharidok elsődleges forrása például nem más, mint az anyatej, éppen ezért még a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sem feltétlenül egyszerű szervezetünknek hozzájutnia.

Annak érdekében tehát, hogy bélflóránk minden évszakban és minden körülmények közt egészséges legyen, a szervezetünk számára szükséges lehet a bizonyos oligoszacharidokat más formában biztosítani. Szerencsére ez ma már rostokban gazdag táplálék-kiegészítők formájában is lehetséges.

A GAL Flóra rost-komplex például olyan galakto-oligoszacharidok (GOS) speciális arányú keveréke, melyek az anyatejben is megtalálhatók. Különlegessége, igy hatásában és szerkezetében is különbözik mind a hüvelyesekben található galakto-oligoszacharidoktól, mind a többi GOS terméktől, amelyeket szervezetidegen enzimekkel állítanak elő.

Az egészséges bélflóra és az anyatej esetében egyaránt jellemző baktérium segítségével hozzák létre, hatását pedig klinikai vizsgálatok sora igazolja. Egyedi szerkezetének és arányainak köszönhetően a kártékony bélbacilusokat nem táplálja, ami azt jelenti, hogy nem okoz problémát azoknak sem, akik a hagyományos prebiotikumoktól puffadnak, vagy egyéb kellemetlen hatásokat tapasztalnak.

A GAL Flóra rost-komplex összetételének köszönhetően nem csak a bélflóra egyensúlyban tartásához járul hozzá, de fokozza az immunműködést, ezáltal csökkenti a fertőzések előfordulását is. Sőt, klinikai vizsgálatok szerint körülbelül 30%-kal csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét is, ami azt jelenti, hogy minden szempontból hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapok során egészséges, minőségi és kényelmes életet élhessünk.