Cikkek

,,Minden betegség a belekben kezdődik” Hippokratész

2022.04.14 07:00
,,Minden betegség a belekben kezdődik” Hippokratész

Hippokratész, a modern orvoslás atyja annak ellenére, hogy nem rendelkezett modern biotechnológiai ismeretekkel nagy jelentőséget tulajdonított a megfelelő táplálkozásnak, emésztésnek és életmódnak. Ma a modern biotechnológia lehetővé teszi a mikrobiom, főként a bélflóra megismerését, de még inkább azt, hogy eltérései milyen kihatással vannak betegségeink széles skálájára, az elhízástól a rákon át, egész a pszichés állapotunkra. Az újévi fogadalmak idején, amikor elhatározzuk, hogy életmódot váltunk, fogyunk, stb., jó ha tudjuk, miként segíthet nekünk ebben a törekvésünkben az egészséges bélflóra kialakítása.

A mikrobiomot alkotó baktériumok, gombák, vírusok változatos közössége az egész testünkön jelen van. A legjelentősebb ezek közül a bélflóra. Létfontosságú folyamatokban vesz részt, mint emésztés, energiaháztartás, anyagcsere, vitaminok képzése, továbbá immunfunkciók szabályozása. Számos fontos vegyület képződik itt, amelyek a vérrel jutnak el és fejtik ki hatásukat a test különböző pontjain.

A bélflóra egyénre jellemző, ahogyan az emésztőrendszer egyes területén is eltérő összetételt mutat.  A kiegyensúlyozott és változatos bélflóra kritikus fontosságú az egészség és az immunológiai egyensúly fenntartásában.  

A diszbiózis az az állapot, amikor a mikrobiális közösség bonyolult ökológiáját valamilyen tényező megzavarja. Ilyenkor egy vagy több mikroba kolónia túlszaporodik, lecsökken vagy eltűnik.  A kiegyensúlyozatlan mikrobiom játszik szerepet az irritábilis bélszindróma (IBS) vagy a gyulladásos bélbetegségek kialakulásában. Tudományosan bizonyított, hogy az asztma, az ekcéma, a gyermekkori elhízás, az autizmus összefügg a túlzott antibiotikum használattal, a bélflóra károsodásával. Bizonyítottan összefügg a mikrobiom sérüléssel az elhízás, az autoimmun rendellenességek, szív- és érrendszeri betegségek, rák és idegrendszeri kórképek is. [1] 

A húsételekben gazdag étrend, a csökkent élelmi rost bevitel megváltoztathatja a mikrobiom összetételét, ami fokozza a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. [2] 

Az élelmi rostok fontos táplálékok a bélbaktériumok számára, elégtelen fogyasztásuk a rövid szénláncú zsírsav (butirát) termelés csökkenéséhez vezethet. Ez a bélnyálkahártya gyulladásához, a bélgát áteresztőképességének fokozódásához vezethet, aminek következtében bakteriális toxinok kerülhetnek a véráramba.  

A bélflóra kihat az agyra, a mentális egészségre is. Ennek alapja a bél-agy tengely, az immunrendszer, ideg- hormonrendszer és a bélbaktériumok kölcsönhatása. A bél számos anyagot termel, közülük sok az agyban is megtalálható, amelyeknek a termelődését befolyásolja a bélflóra. A bél mikrobiom saját kémiai hírvivő-sorozatot is képes előállítani. Állatkísérletekben a diszbiózis szorongást és depressziós viselkedést okozott [3]. Új terület a probiotikumok, pszichobiotikumok alkalmazása az emberek hangulatának javítására.

Annak ellenére, hogy nem minden részlet ismert teljesen hogyan vesz részt a mikrobiom a betegségek kialakulásában, számos hatékony módszer létezik a felborult bélflóra és az egészség helyreállítására. Itt a személyre szabott diétát, pre- és probiotikumok, alkalmazását, a széklet mikróba átültetést sorolhatjuk fel, melyeket az egyéni mikrobiom adatok ismerete támogathatja.

Látogasson a vitaliatasbolt.hu weboldalra és vásárolja meg most kedvező áron a Béky Flóra Komplex kapszulát, támogassa meg immunrendszerét, egészségét!

 Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel: 06 30 927 7089

Források:

  1.     Zheng D., Liwinski T., Elinav E. Interaction between microbiota and immunity in health and disease. Cell Res. 2020;30:492–506.
  2. Conlon M.A., Bird A.R. The Impact of Diet and Lifestyle on Gut Microbiota and Human Health. Nutrients. 2015;7:17–44.
  3. Lach G., Schellekens H., Dinan T.G., Cryan J.F. Anxiety, Depression, and the

Microbiome: A Role for Gut Peptides. Neurotherapeutics. 2017;15:36–59.