Cikkek

Mit tegyünk, hogy ne legyen úrrá rajtunk a tavaszi fáradtság?

2023.04.27 07:00
Mit tegyünk, hogy ne legyen úrrá rajtunk a tavaszi fáradtság?

Ez a kérdés folyton visszatér, amikor beköszönt a tavasz. Az idei tél különösen enyhe volt, aztán jött az óra átállítás és sokan már kora délután úgy érzik elfogyott az energiájuk. Ezek bizony a tavaszi fáradtság jelei. A  téli hónapokban hiányzik a napfény, friss zöldségekhez sem jutunk, kevesebbet mozgunk, mindez rányomja bélyegét immunrendszerünkre, amely soha nem pihen, folyton-folyvást őrködik egészségünk felett. Ezért vagyunk ebben az időszakban sokkal fogékonyabbak a vírusinfekciók iránt. Hogyan tudjuk gyorsan legyőzni a tavaszi fáradtságot és megerősíteni ellenállóképességünket?

1981-ben fogalmazódott meg először az a gondolat, amit 2006-ban igazoltak a tudósok, hogy az influenza gyakoriságának megugrása összefügghet a télvégi-koratavaszi hónapok alacsony UV sugárzásával és a D-Vitamin hiányával. Nyáron erős az UV sugárzás, ekkor elegendő D-vitamin képződik a bőrünkben, ősszel lecsökken az UV sugárzás és a D-vitamin képződés megáll. D-vitamin hiányos állapotban az influenza és más légúti vírusfertőzések is könnyebben megbetegítenek és gyakoribbak a szövődmények is. A komplikációk sokkal gyakrabban sújtják a kisgyermekeket, az idősebbeket és a várandós nőket. A szövődmények, a magasabb halálozási mutatók hátterében a mára már ismerős kifejezéssé vált citokinvihar áll. A magyar lakosság 95 %-a bizonyítottan D-vitamin hiányos állapotba kerül a tavaszi hónapokra és válik fogékonnyá a légúti betegségek iránt.

De szervezetünknek más kihívásokkal is szembe kell néznie. Kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, szervezetünknek hiányzik a bennük lévő ásványi anyagok, különösen a cink, a vas, a magnézium, utóbbi nélkül a D-vitamin nem is aktív. Hiányoznak szervezetünkből a vízben oldódó C-, B-vitaminok, az antioxidánsok. Kevesebbet tudunk mozogni, hiányzik a friss levegő. Tetézi ezt a stressz, az alvászavar romboló hatása.

 Mi tegyünk, ha észleljük tavaszi fáradtság jeleit?

Először is együnk friss, élő ételeket, csíráztassunk magokat vagy vegyünk csírákat, például lenmag, brokkoli, babcsírákat! Fogyasszunk naponta zöld leveles salátát, citrus féléket, fermentált ételeket, savanyú káposztát. Emeljük meg a vízben oldódó vitaminok főleg a C-vitamin adagját, és a polifenolokban gazdag sötét bogyós mixeket is érdemes naponta fogyasztani. Ilyenkor már gondolni kell a méregtelenítésre, ebben segít a böjtölés.  Amikor csak lehet menjünk ki a szabad levegőre, gyalogoljunk, sétáljunk főleg, ha süt a nap és lélegezzünk mélyeket, tudatosan!

Hogyan segít nekünk a vírus elleni küzdelemben a D-vitamin?

A D3-vitamin hatására csökken a falósejtekből a gyulladásokban szabályozó anyagként megismert  citokin kibocsátása, és vele egyidőben megnövekszik baktérium ellenes fehérje (AMP) termelődése, amit egy belső un. endogén antibiotikumnak neveznek. Ezek a fehérjék közvetlenül roncsolják a baktériumokat (még a TBC baktériumokat is!) és az influenzavírusokat. A D3-vitamin hatékony természetes fegyver a légúti vírusfertőzések leküzdésében. A D3-vitamin pótlása a civilizációs betegségek megelőzése szempontjából is rendkívül fontos.

Mennyi az optimális adag?

Felnőttek napi D3-vitamin szükséglete:1500-2000 NE, túlsúlyosnak dupla adagra van szüksége. A napi szükséglet töredékét tudjuk fedezni táplálkozással, ezért kell pótlásáról gondoskodni. A nehézfémek (ólom, kadmium), és bizonyos gyógyszerek, a dohányzás, alkoholfogyasztás megnövelik a D3-vitamin szükségletet. Vérszintje mérhető és 75 nmol/l érték megfelelő ellátottságra mutat. Sokan alaptalanul félnek a túladagolásától, de egyszeri adagban akár 50 000 NE is biztonsággal bevihető.

Gondoskodjon a napi megfelelő adag beviteléről! Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu weboldalra és vásárolja meg most a Béky K2-D3 liposzómás vitamin étrend-kiegészítőt!

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel.: 06 30 927 7089