Cikkek

Molekuláris hidrogén

2021.03.09 07:00
Molekuláris hidrogén

"A hidrogén nem hosszabbítja meg a maximális életkort, hanem egészségesebbé teszi az életet, amig el nem múlik."

(Prof. Shigeo Ohta)

Mi is az a molekuláris hidrogén?

Molekuláris hidrogén vagy kétatomos hidrogén a legkönnyebb kémiai elem, egy íztelen, szagtalan, gyúlékony gáz, kémiai képlete H2. A földön ritkán fordul elő elemi formában, mert a hidrogén a legtöbb elemmel könnyen képez vegyületeket; ekként van jelen a vízmolekulában és a legtöbb szerves vegyületben is. Különösen fontos szerepet játszik a sav-bázis reakciókban és a molekulák közötti proton – átadásban.

Kutatások a molekulásris hidrogénről:

A molekuláris hidrogén iránt egyre jelentősebb a tudományos érdeklődés szerte a világon. Az egyik legkorábbi közlemény 1975-ben született, Dole és munkatársai (Baylor Egyetem) egereket kezeltek hiperbárikus (8 atm) hidrogén gázzal, eredményikről Science folyóiratban számoltak be. a , hogy a hiperbárikus (8 atm) hidrogén-terápia kedvező hatást hozott melanomás egerekben. Az utóbbi 12 évben több mint 500 tudományos cikk jelent meg a molekuláris hidrogénnel kapcsolatosan. Ezekben a beszámolókban a kutatók a hidrogén élettani hatásait mutatják be, az állatkísérletek eredményei mellett ma már a humán alkalmazás sikereiről is olvashatunk.

Prof. Dr. Shigeo Ohta kutatásai a molekuláris hidrogénről:

Prof. Dr. Shigeo Ohta, – akit a ,,hidrogén atyjaként” emlegetnek a világban – és munkatársai 2007-ben a Nature Medicine c. folyóiratban megjelent közleményükben mutatták be, hogy a molekuláris hidrogén szelektíven semlegesíti a kifejezetten sejtkárosító szabadgyököket (hidroxil gyököket és peroxinitrit gyököket), de nem lép reakcióba más, élettanilag fontos oxigéngyökökkel (pl. szuperoxid, a nitrogén-monoxid, hidrogén-peroxid). A reaktív szabadgyökök, (angolul ROS) bár rövid életűek, de rendkívül erős reakcióképes atomok, molekulák. Megsemmisülésük során a sejthártyák, a sejtszervecskék (pl. mitokondriumok), a DNS szerkezetében és ezáltal a működésükben okoznak maradandó elváltozásokat. Túlzott jelenlétükkel végső soron a sejtek elfajulásához, sejtelhaláshoz vezethetnek. A cikkben kiemelik, hogy a molekuláris hidrogén nemcsak, hogy erőteljes antioxidáns, de az egyetlen szelektív antioxidáns az eddig ismert szabadgyökfogók között.

Molekuláris hidrogénről kutatási eredmények:

A molekuláris hidrogénnel kapcsolatos kutatások feltárták a szervezetben egyéb hatásait is, így találunk bőséges irodalmat pl. a gyulladás folyamatában, az energiatermelő folyamatokban betöltött szerepéről.

A jelenlegi kutatások a hidrogénnek mint, mester regulátornak, a génekre gyakorolt szabályozó, ill. jelzőmolekula funkcióira irányulnak.

Az alábbi ábrán összefoglalva látható, hogy mely szervekkel kapcsolatosan vizsgálták a molekuláris hidrogén hatásait.

Molekuláris hidrogén hatásai

Forrás: Ichihara et al (Medical Gas Research 2015)

 

Molekuláris hidrogént a szervezetbe bevihetjük hidrogénnel dúsított levegő belélegeztetésével, hidrogénben gazdag víz ivással. Új lehetőség a hidrogént generáló ásványi anyagokat tartalmazó kapszulák, tabletták alkalmazása. A tudományos közleményekben olvashatunk hidrogénben gazdag dializáló oldat, hidrogénben gazdag só infúzió és helyileg alkalmazható hidrogénben gazdag közeg, pl. kádfürdő, zuhanyzás, valamint pakolás alkalmazásáról.

Molekuláris hidrogén előnyei:

Előnye, hogy gyorsan penetrál a szövetekben, képes átjutni a vér-agygáton, a méhlepényen, könnyen áthatol biológiai membránokon és eljut a sejteken belüli terekbe is a sejtmaghoz, a mitokondriumokhoz.

Molekuláris hidrogén mellékhtásai:

Mellékhatásokkal nagyobb adagokban sem kell számolni.

A molekuláris hidrogénnel kapcsolatos kutatások új és ígéretes távlatokat nyitottak az antioxidánsok alkalmazása területén.

Forrás a molekuláris hidrogénről:

  • Shigeo Ohta (Current Pharmaceutical Design 2011. Jul)
    Recent progress toward hydrogen medicine: potencial of molecular hydrogen for preventive and therapeutic applications
  • Ichihara et al (Medical Gas Research 2015. Oct.19.)
    Beneficial biological effects and the underlying mechanisms of molecular hydrogen-comprehensive review of 321 original articles