Cikkek

Terülj, terülj asztalkám - tudatosan, mértékkel!

2022.04.21 07:00
Terülj, terülj asztalkám - tudatosan, mértékkel!

Rohanó világunkban a hétköznapokon is nehéz változatos, egészséges ételekből összeállítani étrendünket. A karácsonyi, újévi menü, a jellemzően sokféle, nehéz étel, az édességek, az alkohol fogyasztás megterhelő lehet az emésztőrendszer számára és könnyen elronthatja az ünnepi hangulatot egy kínzó hasgörcs, hányinger, hányás. Egyre gyakoribb probléma a hisztamin-intolerancia, mely sokáig rejtve marad, kellemetlen tüneteket okozva. Mivel támogassuk emésztőrendszerünket az ünnepek idején?

Az ünnepi hangulatban könnyű megfeledkezni a ,,diétánkról” és valljuk be őszintén nehéz ellenállni az ínycsiklandozó finomságok csábításának. A túl sok zsíros, fűszeres étel, kelt tészták, alkoholos italok mértéktelen fogyasztása azonban biztosan megbosszulja magát.

Melyek a leggyakoribb panaszok és mi áll ezek hátterében?

A gyomorégés, puffadás azt jelzi, hogy az ételek emésztése a gyomorban elégtelen, különösen jellemző azokra, akik gyomorsavcsökkentő szereket szednek. A fehérjék emésztéséhez szükséges enzim, a pepszin ugyanis csak savas közegben aktív és ha nincs elég sósav a gyomorban a fehérjék emésztése nem tud megkezdődni és kellő mértékben végbemenni. A desszertként fogyasztott édességek, gyümölcsök erjedést, felfúvódást, kínzó bélgörcsöket váltanak ki. A zsíros ételek hatására pedig gyakori az az eset, hogy az apró epekövek elindulnak és beékelődve az epeutakba epekólikát váltanak ki. Típusos a heves, lapocka felé sugárzó görcsös fájdalom, amit böfögés, hányinger, epés hányás kísér. A teljes epeútelzáródást sárgaság, agyagszerű széklet jellemzi, melyhez láz is társulhat. Ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hogy elkerüljék az az epehólyag perforációját, a hashártyagyulladást! A másik tipikus karácsonyi eset, a heveny hasnyálmirigy gyulladás. Ezt a túlevés, az alkoholfogyasztás és az apró epekövek is elősegítik. Ilyenkor az epe a hasnyálmirigy vezetékbe jutva gyulladást és nagyon heves hasi fájdalmat okoz. A hasnyálmirigy emésztőenzimei, a zsírok, fehérjék, szénhidrátok lebontásában egyaránt szerepet játszik, így károsodása hosszú távon rontja a táplálékok hasznosulását.  

A savcsökkentő szerek tartós szedése, a helytelen táplálkozás, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása rombolja a bélflórát. Ennek következménye a krónikus betegségek, autoimmun kórképek, rák óriási elszaporodása!

Az étkezések után órákkal, napokkal később jelentkező és változatos megjelenésű viszkető bőrkiütések, tüsszögés, köhögés, szapora szívműködés esetén kell gondolni a hisztaminintoleranciára. A tüneteket a tömegesen felszabaduló hisztamin okozza.  A hisztamint a DAO - deamino-oxidáz- enzim bontja le, ami bélnyálkahártya gyulladás, bélflóra károsodása miatt nem termelődik kellő mennyiségben és a hisztamin nem bomlik le.

Hogyan kerülheti el a karácsonyi gyomorrontást, hasi görcsöket?

Legyen mértéktartó, egyen keveset, különösen az, akinek ismert emésztőszervi problémái vannak! Zsíros ételekből egyszerre csak kis mennyiséget fogyasszon! Kerülje a nagy mennyiségű édesség, szénsavas és tömény szeszes ital fogyasztását!

Mivel támogathatja emésztését? Mi a teendő hisztaminintolerancia esetén?

Érdemes széles spektrumú készítményt választani, amelyben amiláz, lipáz és proteáz enzimek támogatják a hasnyálmirigy működését, a táplálékok lebontását.  Hisztaminintolerancia esetén kerülje a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztását. DAO enzim pótlással, kvercetinnel csökkenthető az élelmiszerek allergizáló hatása.

A gyógygombák közül a süngomba, a shiitake és a gyapjas tintagomba természetes hatóanyagaikkal támogatják az egész emésztőrendszer működését.

Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu honlapra és vásárolja meg most a Béky GastEnzy kapszulát, mely komplex összetételével kiválóan alkalmas a hasnyálmirigy, máj- és epebetegségek, továbbá gyomor- és bélműtétek után jelentkező emésztési zavarok esetén!

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel:06 30 927 7089