Cikkek

Viniseera szőlőmag- mikro-őrleményekről

2021.01.12 07:00
Viniseera szőlőmag- mikro-őrleményekről

Most a koronavírus járvány idején van időm olvasni a „Bacilusvadászok” (Paul de Kruif könyve) mikrobiológiával foglalkozó híres tudósok felfedezéseit, közöttük számos magyar már megelőzött másokat.

Jó tudni, hogy Semmelweis Ignác a gyermekágyi láz és fertőtlenítés felfedezője az emberiség legnagyobb jótevője volt. Ma is a megelőzés, a védekezés és a gyógyítás a legfontosabb a világ járványok megjelenésekor.

Mire is jó a szőlőmag?

Pasteur felfedezéseinek egyike kevésbé volt jelentős, amikor kijelenti, hogy a patogén mikroorganizmusok a bor savas közegében elpusztulnak, ezért „a bor a legegészségesebb leghigénikusabb ital”. Borászként tanultam, hogy a magból, héjból kioldódó csersavak, tanninok (polifenolok) színanyagok kicserzik, denaturálják a fehérjéket, miként a borok derítésénél. Pasteur állításait a bor és egészség témakörben számos tudományos eredménnyel igazolták és ma már az interneten olvashatók mindezek. Sőt az USA-ban 2011 óta egy szőlőmagból készült fertőtlenítőszert is forgalmaznak Gravinol-S néven: (Antilisterial effects of gravinol-s grape seed extract at … – NCBI).

A hazai kutatásaink eredményea szőlőmaggal:

Az élelmiszeriparban eddig még nem alkalmazott légsugárörléssel nagyfinomságú (átlag 10 mikron) méretű és gömbölyűre koptatott szőlőmag mikro-őrlemény, mely különbözik az egyéb más malmi eljárásoktól, ahol durvább 100-150 mikronos részecskékben a mag kősejtjei üvegszilánkszerűek és veszélyesen töredeznek.

A durvább, liszthez hasonló őrlemények felszívódása, szabadgyök megkötő képessége és hasznosulása is gyengébb, így ár-érték arányát tekintve drágább, mint a VINISEERA® néven forgalmazott termékeké (OÉTI: 6286/2009), tehát „más, mint a többi”; nem kivonat, hanem a teljes kiőrlésnek minősül.

Nezetközi kutatások eredménye a szőlőmaggal:

Az amerikai és más nemzetközi és hazai vizsgálatok irodalmai alapján az antioxidáns hatás és az ORAC-érték a legnagyobb a szőlőmagban, melyben közel négyezer polifenol vegyület csúcsát mutatták ki, de alig százat azonosítottak és a hatásmechanizmusukat se ismerjük.

Az tény, hogy visszereseknek készült gyógyszerként is használják a szőlőmag kivonatot.

Az antioxidáns vitaminok és egyéb szerves vegyületek a gyümölcsökben, zöldségekben fordulnak elő, melyeket a téli-tavaszi időszakban alig fogyasztunk. Ilyenkor több vitaminra, étrend kiegészítőkre van szükségünk az immunrendszerünk erősítéséhez.

Nagy valószínűséggel a szervezetünk automatikusan biztosítja a védelmet a fertőzések ellen.

A fiatalok és az egészséges emberek védettsége nagyobb, mint az idős, beteg, legyengült (veszélyeztetett) embereknél.

Az elmúlt 13 évben számos visszajelzés, tapasztalat birtokában igazolni látszik, hogy Pasteur és „bacilusvadász” kutatótársinak sikerei a mai eredményekkel összhangban vannak.

Lejegyezte:

Sárkány Péter aranydiplomás borász élelmiszer mérnök  

Budapest, 2020-04-04.

Viniseera készítmények.