Cikkek

Visszafordítható-e a cukorbetegség?

2022.10.20 07:00
Visszafordítható-e a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) az egyik leggyakoribb anyagcsere zavar hazánkban. Némán zajlik gyakran már csak a szövődményei, a látászavar, veseelégtelenség, érszűkület, talpi fekélyek hívják fel a figyelmet rá. Minél hosszabb ideig áll fenn a cukorbetegség, annál több és súlyosabb szövődménnyel jár. Sajnálatos, hogy egyre több fiatalt, gyermeket érint a probléma. Fontos különbséget tenni az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség között, mert a kezelés más a két forma esetén. A 2-es típusú cukorbetegség korábban csak az időskorban ütötte fel a fejét, ma az elhízás rohamosan növekvő aránya miatt már gyermekkorban is jelentkezik, sőt járvány-szerűen terjed. Ha idejében felismerjük és kezeljük a cukorbetegséget, akár vissza is fordíthatjuk a felborult anyagcsere-zavart, de a fájdalmas szövődményeket mindenképpen elkerülhetjük.

A vér cukorszintjét a hasnyálmirigy szigetekben termelődő hormon, az inzulin és a glukagon szabályozzák. Az inzulin nyitja ki azokat a kapukat, amin keresztül a sejtekbe bejut a glukóz és a mitokondriumokban elégve energiát  ad. Amikor cukortartalmú ételeket, édességet, üdítőitalokat fogyasztunk a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki a vérbe, ami lecsökkenti a vércukrot. Ha a vércukorszint elér egy bizonyos szintet a vizeletben megjelenik a cukor. Innen származik a betegség elnevezése ,,édes vizelés”. Ha éveken át magas cukortartalmú ételeket fogyasztunk a hasnyálmirigy kimerül a vércukor tartósan magas lesz a vérben, a sejtekbe nem jut be a glukóz és a sejtek éheznek, nincs energia. A sok cukros étel fogyasztás miatt egy idő után a sejtek inzulin kötőhelyei a receptorok érzéketlenné, rezisztensé válhatnak, ekkor ugyan termelődik inzulin, de a hatása elmarad.

Mi a különbség az 1. és 2. típusú cukorbetegség között?

Az 1. típusú cukorbetegek soványak és gyermekkorban sokszor az eszméletvesztés hívja fel a figyelmet a betegségre. Legtöbbször a hasnyálmirigy betegsége, károsodása az oka. A 2. típusú cukorbetegek túlsúlyosak, hátterében a mértéktelen cukros ételek fogyasztása, a mozgásszegény életmód, a stressz, alvászavar, a hasnyálmirigy kimerülése áll.

Milyen a normális vércukorszint?

Éhgyomorra a 6 mmol/l érték a normális, 7 mmol/l érték felett diabéteszről beszélünk. A csökkent glükóztoleranciát terheléses vizsgálattal igazolhatjuk, 7,8-11 mmol/l közötti ilyen esetben az érték.

Milyen szövődményeket okoz a cukorbetegség?

A cukorbeteg sokáig nem érzi betegnek magát, amikor megjelennek a tünetek már több szerv károsodott.

A cukorbetegségben korán kezdődik és súlyos az érelmeszesedés. Ennek következménye a stroke, a szívinfarktus, érszűkület, végtag amputáció. A szemfenék (retinopátia), szemfenéki erek károsodása, vakság, vesekárosodás, veseelégtelenség. Húgyúti fertőzések, bőrfertőzések a lábakon fekélyek kialakulása (neuropátia) a jellemző.

Hogyan kezelik a cukorbetegséget?

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése inzulin pótlással lehetséges, de a helyes életmód fontos a betegség lefolyásában! A 2-es típusnál az életmódváltás az elsőrendű teendő.  El kell hagyni a cukrot, az édességeket, a magas cukortartalmú gyümölcsöket, a tej és cukros feldolgozott tejtermékeket. Fontos a mozgás, a bélflóra helyreállítása,  az egyenletes, alacsony vércukorszint, hogy a sejtek ismét érzékenyek legyenek az inzulin iránt. Számos gyógynövényt ismerünk, amivel évszázadok óta eredményesen kezelik a cukorbajt.

Ha időben felismerjük a cukorbajt, az életet megkeserítő szenvedéstől szabadulunk meg!

Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu weboldalra és vásárolja meg most a legkedvezőbb áron beszerezhető diabétesz teakeveréket, a Béky Cukornorm teakeveréket!

A teakeverék alapanyagait gondos kezek válogatták. Használata hozzájárul a hasnyálmirigy egészséges működéséhez, a kiegyensúlyozott cukorháztartás fenntartásához. A minőségre Béky László természetgyógyász neve jelent garanciát.

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

www.vitalitasbolt.hu

Tel: 06 30 927 7089