A földi mandula feldolgozása során a belőle készült termékek rosttartalmát az ideális szintre (4-6%) állítják be, melyet a gumó hántolása (koptatása) során végeznek. A hántolási eljárás, amely történhet száraz mechanikus, illetve nedves koptatással, kuriózumnak számít a földimandula feldolgozásban, és nagyon kevés helyen végzik. A koptatás során a gumó megszabadul a fitinsav tartalmától, amely diszkomfort érzést okozhat a fogyasztónál.
A koptatott gumó őrlése során különböző frakciójú (szemcseméretű) őrlemények keletkeznek, amelyeket szitálással szétválasztanak, illetve osztályoznak.
A földimandula liszt egyik fő jellemzője, hogy viszonylag magas rosttartalma miatt a szénhidrát és cukortartalma lassan szívódik fel, ezért diabéteszes betegeknek is ajánlják.
A hántolt földimandula liszt hivatott kiváltani az autoimmun betegek számára nem ajánlott maglisztek fogyasztását. Fogyasztása megoldás lehet a dió és mandulafélékre allergiásoknak is, természetéből fakadóan gluténmentes. A földimandulát magas olajtartalma és ideális olajsav összetétele miatt nem tanácsos kipréselni, hiszen olajai hordozzák a jótékony esszenciáját. A hidegsajtolás során visszamaradt földi mandula présmaradék hasonlóan sok más magliszthez, jóval szegényebb tápértékű élelmi anyag.
A konyhatechnológiailag jól használható földimandula lisztből kenyerek, süteményfélék,illetve egyéb pék és cukrászipari termékek számtalan variációja állítható elő. A kellemes (kissé mandula) ízű koptatott gumó élvezeti értéke messze felülmúlja a héjas párjáét. A belőle készült termékek nem „ropognak úgy a fogak alatt”, sokkal lágyabbak, omlósabbak. A földimandula beltartalmi értékeiben jóval gazdagabb, és árában is kedvezőbb mint a normál közönséges mandula. Gazdag funkcionális élelmi anyag, amely a paleo, vegán, LCHF, cukorbeteg, ill. egyéb reform étrendek és diéták meghatározó élelmi anyaga.
Beltartalmi értékek 100 g termékben:
- Energia - 1021 KJ / 437 Kcal
- Zsír - 25 g
- ebből telített zsírsav - 1,5 g
- Szénhidrát - 45 g
- Rosttartalom - 10 g
- Fehérje - 5 g
- Só - 0,13 g
- Omega 6 zsírsav - 11-13 %
- Olajsav - 70-73 %
A földimandulából készült termékek teljes mértékben alkalmazhatók az Autoimmun protokoll (A.I.P.), az alacsony szénhidrát tartalmú, magas zsír tartalmú (Low-Carb High-Fat), paleo, vegán étrendekben vagy bármilyen reformtáplálkozási vonalon. Megfelelnek a funkcionális élelmiszerek által támaszott követelményeknek.
Recept ötlet:
Földimandulás keksz tojás mentesen (Autoimmun protokollba is beilleszthető recept)
8 dkg Manduella hántolt földimandula lisztet, 8 dkg manióka liszttel (esetleg nyílgyökér liszttel) lazán keverjünk össze. A keverékhez adjunk 4dkg természetes édesítőt (eritrit, méz, datolya szirup), egy kis kakaó port, 5 dkg folyékony kókuszzsírt (vagy állati zsiradékot) majd 3 dkg vizet. Gyúrjuk egyneművé a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Két szilikonos zsírpapír között (gyakorlottabbaknak elhagyható) nyújtsuk ki a tésztánkat vékonyra. Minél vékonyabb, annál ropogósabbra sül. Tegyük szilikonos zsírpapírral bélelt tepsibe, vegyük vissza a sütőt 160 fokra, és süssük 15-20 percig. Sütőből kivéve picit pihentetjük, majd tálaljuk.
Földimandulás piskóta
6 db tojást eritrittel (tetszőlegesen) édesítve habosra felverünk. Ezután egy kanál segítségével óvatosan és apránként hozzáadjuk a Manduella hántolt földimandula lisztet, és minden adagolás után átkeverjük. Kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 160 fokon tűpróbáig sütjük (kb. 20-25 percig).
Egészségedre!
Származási hely: Spanyolország
Forgalmazó: Green Blood Kft. 2151 Fót, Németh Kálmán út 34-36.
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Felbontás után zárja vissza, tegye hűtőbe. Utána 1 hónapig fogyasztható a lejárati időn belül.
Védőgázas csomagolás (védőgáz: nitrogén, szén-dioxid)
Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy melyik a megfelelő termék számodra, keresd a "Császi András ajánlásával" feliratú termékeinket.