Cikkek

A hisztamin érzékenység: ami nemcsak a hisztaminról szól

2022.09.22 07:00
A hisztamin érzékenység: ami nemcsak a hisztaminról szól

A hisztamin érzékenység összetett dolog, és komplexebb megoldást igényel a hisztamintartalmú élelmiszerek kerülésénél. Megmutatjuk, hogyan kezelhető hatékonyan.

A hisztamin intolerancia napjainkban „népbetegségnek” tekinthető. Egyre több ember nem is sejti, hogy milyen súlyos problémával áll szemben, és azt sem, hogy ez a probléma akár meg is oldható vagy a mindennapokat kevésbé befolyásolva minimális szinten tartható.

Mitől is emelkedik a szervezetben a hisztamin szint és miért válik az egész nagyon gyorsan egy megállíthatatlan körfolyamattá? Mi történik a szervezetben és hogyan tudunk közbeszólni? Milyen termékek segíthetik a folyamat megszakítását? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Mester Károly agrármérnök által tartott előadásból.

Az alapok: amit a hisztaminról és a hisztamin intoleranciáról tudni kell

A hisztamin az orvostudomány egyik legtöbbet vizsgált anyagának tekinthető. A hisztidin heterociklusos aromás aminosav (a fehérjeépítés során szerepet játszó alkotóelem) biogén aminja, azaz nitrogén tartalmú bomlásterméke. Neurotranszmitterként nagyon fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges működése szempontjából. Az egyik legfontosabb közvetítőanyag, mely a sejtek és a vér között cirkulál. Gyakorlatilag nélkülözhetetlen az immunválasz kialakításában, és kis mennyiségben többek közt hozzájárul a keringés és az emésztés szabályozásához is. 

Abban az esetben, ha nagy mennyiségben kerül a szervezetünkbe, különböző problémákat okozhat, például allergiás folyamatokat, túlzott gyomorsav-termelést gerjeszthet, valamint a gyulladásos folyamatokban is egyfajta triggerként játszhat szerepet. Nem kívánatos hatásai közé tartozik a fejfájás, az orrfolyás, az alacsony vérnyomás, az ödéma, a csalánkiütés, a különböző légúti obstrukciók, a szívproblémák, a gyomor és az emésztőrendszer problémái. De jelentős szerepe lehet az allergiás tünetek, a szénanátha kialakulásánál, és az alvás-ébrenlét ciklust is negatívan befolyásolhatja.

Ez azonban továbbra sem jelenti azt, hogy a hisztamin (vagy általában a biogén aminok) káros lenne a szervezetünkre. Sőt, ahogy fentebb már említettük, élettani szempontból szükség van rá. Ezt igazolja az is, hogy a hisztamint egyrészt mi magunk termeljük, és csak egy részét juttatjuk szervezetünkbe, táplálék formájában. Kedvező vagy káros hatását tehát a szervezetünkben található hisztamin mennyisége és a termelődés helye dönti el. A mikrobiom egyensúlya például döntő szerepet játszik a biogén amin képződésben.

Miért van ennyi hisztamin érzékeny ember?

A hisztamin érzékenység elkerülésével kapcsolatban általában két dolgot szoktak emlegetni az emberek. Az egyik, hogy érzékenység esetén kerüljük a hisztamin tartalmú ételek fogyasztását, míg a másik, hogy gondoskodjunk szervezetünk megfelelő DAO enzim háztartásáról. Azt már kevesen tudják azonban, hogy a probléma ennél jóval összetettebb és számtalan egyéb aspektus teszi ennél jóval bonyolultabbá a hisztamin érzékenység megoldását.

A hisztamin érzékenység a biogén aminok okozta táplálék intoleranciák közé sorolható. Hátterében valóban az a fő tényező áll, hogy a szervezetünkben a hisztamin szintje megemelkedik, ez pedig a diamino-oxidáz enzim (DAO) megfelelő aktivitása nélkül klinikai tünetek kialakulásához vezet.

Valószínűleg sokaknak feltűnt, hogy az elmúlt két évtizedben a hisztaminérzékenység egyre több embert érint, és egyre inkább tekinthető „népbetegségnek”. Ennek több oka is lehet. Az intolerancia kialakulásában egyrészt szerepet játszanak a bélbaktériumok, valamint a bélnyálkahártya állapota. A pozitív baktériumok hiánya és a negatív baktériumok túlszaporodása egyaránt közvetett oka lehet a probléma kialakulásának.

A hasznos bélbaktériumok, melyek folyamatosan termelik a DAO enzimet, háttérbe szorulnak, ezáltal pedig felborul az egyensúly. Ha pedig a mikrobiom rossz irányba megy, akkor a hízósejtek óriási mennyiségű hisztamint termelnek, ezáltal beindítják azt a folyamatot, aminek akár idegi gyulladás is lehet a vége.

A dekarboxilázenzim-termelő baktériumok túlszaporodása például jelentős biogén amin túltermeléshez vezethet, ami összességében azt jelenti, hogy a bélflóra rendbetétele nélkül a hisztamin-probléma sem megoldható. Az allergiás reakciókat kiváltó hisztamin dózisok persze nagyon eltérőek lehetnek, érzékeny embereknél már 5-10 mg is reakciót válthat ki.

Ha azonban a szervezet nem képes lebontani a hisztamint, abban az esetben a kortizol-igényünk is megnőhet, a magas kortizol-felszabadítás pedig a mellékvese kimerüléséhez vezethet. Itt pedig egy ördögi körbe kerülünk, hiszen a mellékvese kimerülése tovább fokozza a hisztamin intoleranciát. Ebből a példából is jól látható, hogy a hisztamin-probléma nem arról szól, hogy sok hisztamintartalmú élelmiszert fogyasztunk és az enzimek nem képesek ezeket lebontani. A kép ennél jóval árnyaltabb és összetettebb, így nem is oldható meg olyan egyszerűen, a sokak által javasolt, két dimenzión belül.

Ráadásul más, szinergizáló biogén aminok, például a putrescin vagy a kadaverin is befolyásolhatják a hisztamint és ezáltal növelhetik a negatív hatást. De a takarmányokba és az élelmiszerekbe kerülő lizin és egyéb szabadaminosavak is hatással vannak az érzékenység kialakulására, hiszen hatásukra aminosav aránytalanság alakulhat ki a szervezetben.  (Ahogyan például Kemény Armand Állatorvosi Kórélettan című könyvében is olvasható, aminosav aránytalanságok akkor jönnek létre, ha a takarmányhoz vagy az élelmiszerhez szabad aminosavakat adunk. Ez pedig gyakran előfordul napainkban, többek közt testépítőknek szánt táplálék-kiegészítőkben.)

A problémát ezen túl a szervezetünkbe kerülő DAO és MAO enzim gátló xenobiotikumok (például vegyszerek, növényvédő szerek) is fokozhatják. A biogén aminok méregtelenítését ugyanis a monoamin-oxidáz (MAO) és a diamin-oxidáz (DAO) enzimek végzik. Különböző vegyszerek ugyanis nem engedik a DAO enzimet működni a bélben, míg más xenobiotikumok megölik a hasznos bélbaktériumokat, melyek feladata a biogén aminok lebontása lenne. Gyakorlatilag tehát a xenobiotikumok szintén felülírják azt a kétdimenziós egyenletet, mely szerint a hisztamin intolerancia esetében elég kerülnünk a hisztamin tartalmú ételeket és DAO enzimet szednünk.

Ebből adódóan a génmódosított élelmiszerekkel való érintkezés, valamint a takarmányon előállított állati termékek fogyasztása esetén is kialakulhat hisztamin intolerancia. Bizonyos tanulmányok pedig bemutatták, hogy a GMO-s szója és kukorica befolyásolja a bélcsatorna mikrobiom állapotát, a bél immunállapotát, valamint az állatok máj- és vesefunkcióját. De a glyphosate közvetlen DAO blokkoló hatását is kimutatták.

Gyakran éppen ezért a DAO enzimszint és a hisztaminszint egyidejű mérését javasolják a hisztamin intolerancia kimutatása esetén. Fontos tudni azonban, hogy a DAO enzim nemcsak a hisztamin, de az egyéb biogénaminok lebontásáért is felelős. Ha hisztamin szintünk alacsony, szervezetünk azonban nem tartalmaz DAO enzimet, a háttérben valamilyen egyéb biogén amin terheltségre kell gondolnunk.

Ez tehát azt jelenti, hogy a hisztamin érzékenység összetett probléma, melyet mindenképp kontextusában kell kezelnünk, és a hisztamin érzékenyek esetében nem csupán a hisztamint tartalmazó ételek fogyasztása a probléma okozója.

Ahogy tehát az antropofózus orvoslás is tartja, az egyén problémái kizárólag akkor értelmezhetők és kezelhetők helyesen, ha azokat az azt körülvevő makrokozmosz ismeretében vizsgáljuk. Ilyen szempontból nézve a hisztamin érzékenység sem feltétlenül az egyén szervi problémájából ered, sokkal inkább környezeti hatásoknak köszönhető. A probléma pedig jóval mélyebb, mint 20 évvel ezelőtt, ami főként táplálkozási szokásainknak, a piacon elérhető élelmiszerek minőségének köszönhető. Ez pedig azt jelenti, hogy egészségügyi problémáink terén csak akkor érhetünk el pozitív változásokat, ha táplálkozási szokásainkon is pozitív irányba változtatunk.

Hogyan segít a Herbafulvo essencia a hisztamin érzékenységen?

A Herbafulvo essencia több modulból álló kézműves étrend-kiegészítő. Gyógynövény, fulvosav, arginin, parajdi só és almapektin tartalmával segíti szervezet egyensúlyának fenntartását és helyreállítását. Fulvosav tartalma, annak komplex képző hatása révén segíti az aminosavak carrier molekula nélküli tökéletes felszívódását. Ezáltal a dekarboxiláz enzim termelő baktériumok nem találnak „alapanyagot”, szabad aminosavat a béltartalomban (például hisztidint, lizint, tritofánt). Ennek segítségével elkerülhető a káros biogén amin termelődése, így a hisztamin túltermelődése is.

Az almapektin a bélflórát alkotó hasznos baktériumok egyik fő tápláléka, éppen ezért fontos szerepet játszik a bélflóra egészségének helyreállításában, megerősítésében. Ez szintén rendkívül fontos, hiszen, ahogy azt már fentebb említettük, a normál bélflóra szervezetünk legfontosabb védőbástyája.

A különböző gyógynövények (mint például a máriatövis, a fekete áfonya levele, vagy épp a mezei sóska) szintén jótékony hatással bírnak a pozitív bélbaktériumokra, ezáltal hatékonyan járulnak hozzá immunrendszerünk megerősödéséhez, közvetett módon pedig a hisztaminnal szemben való ellenállóképesség fokozásához.

Összességében tehát a korábban felvázolt élettani összefüggések tükrében elmondható, hogy a termék fogyasztása jó hatással van a hisztamin érzékeny emberekre. A koktél hatás eredményeként létrejött problémákat ugyanis egy koktél hatású étrend-kiegészítő formájában hatásosan képes megelőzni. A Herbafulvo essencia egyértelműen hatékony segítség lehet a probléma kezelésében, abban az esetben, ha a hisztaminra érzékeny emberként fontos tényezőket (mit ne tegyünk és együnk) is figyelembe vesszük.

A Herbafulvo essencia premium nem tartalmaz olyan tartósítószert, mely gátolná a DAO enzim működését, így hisztamin intoleranciával küzdők is alkalmazhatják. Csakúgy, mint a papaya-kivonatot tartalmazó premium változatot, mely különösen jó választás a hisztamin érzékenyek számára, hiszen a papaya enzimek a nem megfelelően működő emésztés esetén aktívabban dolgoznak. Béky GastEnzy DAO tartalma segíthet az átmeneti állapotban a DAO hiány pótlásában.

Összegzés: tudj meg még többet hisztamin intolerancia hátteréről

Összességében elmondható, hogy a hisztamin intolerancia rendkívül összetett dolog, melyben nemcsak a hisztamin tartalmú élelmiszerek és a szervezetünkben található DAO enzim mértéke játszik szerepet. A magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztásának elkerülése lényeges teendő hisztamin intolerancia esetén, önmagában azonban még nem elegendő. A problémát nagymértékben befolyásolja a mikrobiom állapota, mely függ attól, hogy milyen minőségű táplálékot fogyasztunk.

A génmódosított élelmiszerek, valamint a GMO takarmányon nevelt állatok húsa egyaránt képesek negatív irányba befolyásolni a bélflóránkat és csökkenteni a DAO enzim működését a bélben, ami pedig rövid úton hisztamin túltermeléshez vezet.

Ebből fakadóan a bélflóra egészségének megőrzése és a mikrobiom helyreállítása segít abban, hogy hatékonyan vegyük fel a harcot a hisztamin érzékenységgel szemben. Ebben az olyan étrend-kiegészítők is segítségünkre lesznek, mint a Herbafulvo essencia premium, ami hatóanyagainak köszönhetően hozzájárul a megfelelő bélflóra kialakításához és fenntartásához, ezáltal pedig a hisztamin termelődését és felszívódását, a DAO enzim megfelelő működését is segíti, ebben a Béky GastEnzy is nagy szerepet vállalhat.

Béky GastEnzyről bővebben az alábbi cikkben olvashatsz: A bélflóra és a hisztamin egyensúlya: ezért fontos rá odafigyelni

Amennyiben szeretnél többet tudni a témáról, és mélyeben is beleásni magad a mikrobiom és a biogén aminok működésével kapcsolatos információkba, valamint a bélflóra és a hisztamin intolerancia kapcsolatába, tekintsd meg Mester Károly agrármérnök előadását Béky László Vitalitás Extra műsorában.