Cikkek

Cukorbetegen az ünnepek alatt - hogyan tartsd szinten a vércukrod a karácsonyi menük mellett?

2021.12.10 07:00
Cukorbetegen az ünnepek alatt - hogyan tartsd szinten a vércukrod a karácsonyi menük mellett?

Bizonyára senki sem szeretne lemaradni az ínycsiklandó karácsonyi menük soráról, sem a várakozási időszakban készítendő aprósütemények, finomságok kóstolásáról. Cukorbetegként nem egyszerű átvészelni az ünnepi időszak mennyei lakomáit, de egy kis odafigyeléssel és a vércukor önellenőrzésével felhőtlenül élvezhetőek a fogások.

Mérd rendszeresen vércukorszinted!

Az ünnepi időszak a leginkább a kikapcsolódásról, sütésről és a kiadós étkezésekről szól. A cukorbetegek számára kiemelten fontos, hogy a karácsonyi ételek mellett is ügyeljenek  anyagcsere-egyensúly megtartásukra. Karácsonykor a vércukorszint rendszeres mérése még inkább elengedhetetlen, hiszen a napi étkezések száma és ideje, valamint a mennyiségek is változhatnak. A nagyobb étkezések előtt és után egy órával is javasolt mérést végezni. A magas vércukorérték intő jelzés lehet a helyes étrendre való visszaállásra és annak megtartására!

Óvatosan a körettel!

Cukorbetegként sem kell lemondani a tradicionális karácsonyi ételekről. A halászlé például nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, ha kenyér vagy tészta nélkül fogyasztjuk. A főfogások esetében is a köret a fő szénhidrátforrás. Válasszunk inkább párolt zöldségeket, salátát, sült, zsíros köretek helyett. Ebben az esetben rántott ételek, így a hal, vagy sült húsok is bátran kerülhetnek tányérunkra.

Figyelj oda a desszert -és alkoholfogyasztásra!

Az édességekből még akkor sem szabad többet fogyasztani, mint egy-két szelet, ha az kimondottan cukorbetegek számára kifejlesztett alapanyagokból készült, ugyanis a vércukorszintet a speciális cukrok is emelik! Ügyeljünk rá, hogy aszalt gyümölcsökből se vigyünk be sokat szervezetünkbe, hiszen szénhidráttartalmuk magas, helyette együnk inkább egy almát vagy narancsot.

 

Alkoholok esetében a pezsgő vagy száraz bor a leginkább javasolt, viszont ezek is csak minimális mennyiségben! A tömény alkoholok és a sör szénhidráttartalma magasabb az előbbieknél, ezért ezekkel óvatosan kell bánni és figyelembe kell venni az energiatartalmat is.

A testmozgás az ünnepek alatt is elengedhetetlen!

A vércukorszint megfelelő szinten tartása végett fontos, hogy az ünnepi időszakban felszabaduló időnket a pihenés mellett mozgással is töltsük. Egy frissítő, könnyű esti séta, vagy az étkezés előtt és utáni testmozgás felüdülést jelenthet a fogások között.

 

Ha betartjuk ezeket az egyszerű lépéseket, akkor cukorbetegként sem kell kimaradnunk a finomabbnál-finomabb karácsonyi menükből! A magas cércukorszint kezelésére pedig a Vitalitasbolt.hu cukornorm teakeveréke is kiváló segítéséget nyújthat!

 

Kellemes ünnepeket kíván a Vitalitasbolt.hu csapata!