Cikkek

A stressz az élet sava-borsa

2021.03.02 07:00
A stressz az élet sava-borsa

Legtöbben a stresszt pusztán elkerülhetetlen, mindennapos idegfeszültségnek tekintik, nem is sejtik, hogy szervezetünkre mekkora hatással van. Selye János 1936-ban ismertette meg a világgal a stressz fogalmát.

Több, mint 80 éve tudjuk tehát, hogy a túlzott stressznek számtalan betegség lehet a következménye, mégsem vesszük eléggé komolyan és nem is tudjuk, hogyan tartsuk kordában. Ha ezen nem változtatunk, nagy az esély rá, hogy valamilyen betegség fog megálljt parancsolni a mindennapok feszített tempójának

Mi a stressz?

A szervezet nem-specifikus válasza minden olyan megterhelésre, amely kibillenti egyensúlyából, alkalmazkodásra kényszeríti. Az akut stressz a küzdelem vagy menekülés, eltűrés. Az üss vagy fuss!

Selye János, a világhírű endokrinológus nevéhez fűződik a stressz – idegrend- szer- hormonrendszer – immunrendszer – emésztőrendszer közti szoros kapcsolat leírása. A stressz nemcsak az ideg-hormonális rendszert érinti, hanem rajta keresztül az egész szervezetre hatással van. Magas vér- nyomáshoz, szívpanaszokhoz, ízületi gyulladáshoz, vesebetegséghez és számos más adaptációs betegségekhez vezethet.

Megnő a szívinfarktus esélye, mert szűkülnek az erek és nagy mennyiségben termelődnek a szervezetünkben gyulladást okozó hormonok, melyek gyorsítják az érelmeszesedés folyamatát. Az immunrendszerünk pedig legyengül, nem tudja hatékonyan fel- venni a küzdelmet sem a külső, sem a belső ártalmakkal szemben.

De mi is történik pontosan a testünkben?

Ha egy szituációt valamiért ijesztőnek érzünk vagy tartunk tőle, a hipotalamusz, a köztiagy vegetatív működésekért felelős központja, hormonokat kezd el termelni. Ezek gyorsan eljutnak a mellékvesékbe, ahol annak kéregállományában a kortizolnak nevezett hormon képződését váltja ki. A stressz hatására a mellékvese velőállományában pedig adrenalin termelődik, melynek hatására megemelkedik a vérnyomásunk, felgyorsul a szívverésünk, a légzésünk is, hogy felkészüljünk a küzdelemre vagy épp a menekülésre. A tartósan magas kortizol szint negatív hatással van az anyagcserénkre, immunrendszerünkre és a keringésünkre is egyaránt. Az éveken, évtizedeken át tartó stressz miatt a ,,mellékvese kifáradásnak” nevezett állapotba kerülhetünk.
(Selye János)

Emésztési problémák

Az idegesség, a stressz az emésztőrend- szerre is komolyan kihat. ,,Egy falat sem megy le a torkunkon” vagy ellenkezőleg falási rohamok törhetnek ránk. Ennek következménye kóros soványság, vagy épp elhízás is lehet. A magas kortizol szint hatására fokozódik a gyomorsav termelődése, ami gyomorfájdalmat, fekélyt okozhat. A stressz az egész bél- traktus működésében zűrzavart okoz, ami krónikus hasmenéshez, (IBS irritábilis bél szindróma) vagy épp ellenkezőleg székrekedéshez, bélgyulladáshoz vezethet. A stressz a velünk együttélő mikrobiomra, bélflórára is negatívan hat.

Gyakori megfázás

Az immunrendszerünk pihenés nélkül működik és meggyengülésének első jele, hogy képtelen ellenállni a kórokozók támadásának. Ha azt tapasztaljuk, hogy már megint folyik az orrunk, fájdogál a torkunk, köhécselünk, hőemelkedésünk van, vegyük komolyan a jelzéseket és gondoskodjunk immunrendszerünk megfelelő támogatás- ról. Fásultság, szorongás, depresszió, ki- merültség mind – mind következménye annak, ha szünet nélkül túlhajtjuk magunkat, vagy folyton aggódunk valami miatt. A stresszhelyzetben jellemző alvászavar pedig tovább rombolja egészségünket, mert a mély, pihentető alvás hiányában elmarad a regenerálódás. Állandó a fáradtságérzet, a koncentrációzavar, a teljesítőképesség csökkenése.

Mi a megoldás?

Merjünk nemet mondani! Ha túl sok a fel- adat, akkor közöljük bátran az érintettekkel, hogy nem fogjuk tudni elvégezni mindet csak egy részét. Ez rövid távon kellemetlen lehet, hosszú távon azonban megéri kijelölni a határokat és csak annyit vállalni, amenynyit képesek vagyunk elvégezni. Lazítsunk,

fordítsunk gondot a pihenésre is! Keressük meg azokat a tevékenységeket, amelyek örömet okoznak, feltöltenek bennünket. Legyünk egy kicsit önzők és törődjünk többet magunkkal! Ha pedig nem tudunk egyedül megbirkózni a stressz testitüneteivel, kérjünk bátran segítséget! Nyugodtan forduljunk szakemberhez, aki a lelkünk karbantartásában segít. Emellett gondoskodjunk az egészséges táplálkozásról és fizikai kondíciónk karbantartásáról. Ne feledjük a régi bölcsességet! Ép testben ép a lélek. A szervezet stressztűrő képességét, energiatermelő funkcióit különleges étrend-kiegészítőkkel is tudjuk támogatni. Szervezetünk meg fogja hálálni a törődést. Aktívabbak, ellenállóbbak leszünk és jobb teljesítményt tudunk nyújtani mind a munkahelyen, mind a magánéletben.

A molekuláris hidrogénről IDE kattintva olvashat többet.

RECOVERY PLUS Q10 étrend-kiegészítő tabletta ásványi anyagokkal, koenzim Q10-zel!

Írta: Dr. József Erika