Az állati eredetű élelmi anyagoknál a tojást tökéletes „bio kapszulának” szokták nevezni (a legértékesebb élelmi anyag az anyatej után). A növényi eredetű, élelmi anyagok közül ezt a címet a földimandula (chufa, cyperus esculentus, tigris mogyoró) érdemelte ki. A növényt már az ősi Egyiptomban is ismerték és földalatti gumós termékét az orvoslásban és a táplálkozásban kiterjedten használták és használják.
Számos helyen a túlélés növényének hívják, mert 30 g földimandula (naponta) a mindennapi táp- és vitál-anyag szükségletünket fedezni tudja!
Fogyasztása alkalmas a dió és mandulafélékre allergiások számára, illetve autoimmun kórképekben szenvedőknek is jó alternatívát kínálhat a maglisztek helyett. Viszonylag magas rosttartalma miatt a szénhidrát és cukortartalma lassan szívódik fel, ezért diabéteszes betegeknek is ajánlják.
A tisztított földimandula gumót speciális és egyedülálló technológiával hántolják (koptatják), megszabadítva ezzel a héja hordozta fitát-, fitinsav tartalmától, amely diszkomfort érzést okozhat a fogyasztónál. A koptatás során a gumók rosttartalmát az ideális (4-6%) állítják be. A földimandulát magas olajtartalma és ideális olajsav összetétele miatt nem tanácsos kipréselni, hiszen olajai hordozzák a jótékony esszenciáját. A hidegsajtolás során visszamaradt földimandula présmaradék hasonlóan sok más magliszthez, jóval szegényebb tápértékű élelmi anyag. A kellemes (kissé mandula) ízű koptatott gumó élvezeti értéke messze felülmúlja a héjas párjáét. A koptatott gumó őrleményeiből készült sütemények, kenyerek, pékárúk jóval puhábbak, omlósabbak, és magas rosttartalmuk ellenére is könnyebben emészthetőek, mint a héjas gumóból készültek.
A koptatott gumó őrlése során különböző frakciójú (szemcseméretű) őrlemények keletkeznek, amelyeket szitálással szétválasztanak, illetve osztályoznak. Ilyen durvább szemcséjű frakció a földimandula panír is, amely tökéletesen alkalmas húsételek, zöldségek, gombák, stb. panírozására. Hasonlóképpen viselkedik, mint a normál zsemlemorzsa. A földimandula beltartalmi értékeiben jóval gazdagabb, és árában is kedvezőbb, mint a normál közönséges mandula. Gazdag funkcionális élelmi anyag, amely a paleo, vegán, LCHF, cukorbeteg, ill. egyéb reform étrendek és diéták meghatározó élelmi anyaga.
Beltartalmi értékek 100 g termékben:
- Energia - 1771KJ / 425 Kcal
- Zsír - 25 g
- ebből telített zsírsav - 1,5 g
- Szénhidrát - 40 g
- Rosttartalom - 12 g
- Fehérje - 5 g
- Só - 0,13 g
- Omega 6 zsírsav - 11-13 %
- Olajsav - 70-72 %
A földimandulából készült termékek teljes mértékben alkalmazhatók az Autoimmun protokoll (A.I.P.), az alacsony szénhidrát tartalmú, magas zsír tartalmú (Low-Carb High-Fat), paleo, vegán étrendekben vagy bármilyen reformtáplálkozási vonalon. Megfelelnek a funkcionális élelmiszerek által támaszott követelményeknek.
Felhasználási javaslat: hagyományos zsemlemorzsa kiváltására.
Recept ötlet:
Csirkemell Manduella földimandula panírban
Hozzávalók 4 fő részére:
- 4 vékony szelet csirkemell
- Zabliszt a forgatáshoz
- 2 tojás
- Manduella földimandula panír
- Só
- Kókusztej
- Kókuszzsír
Elkészítés: Sózzuk be a csirkemell szeleteket és tegyük félre. Készítsünk elő 3 tányért, amiben kényelmesen panírozhatunk. Elsőbe zablisztet, a második tányérban verjük fel a tojásokat egy pici sóval és kevés kókusztejjel. A harmadikba pedig jöhet a Manduella hántolt földimandula panír a zsemlemorzsa helyett. Ez után egymás után a zablisztbe, tojásba és a földi mandulába hempergessük bele a húsokat. Végül helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe és locsoljuk meg kókuszolajjal (kiszáradás ellen). 15 percig süssük 200 fokra előmelegített sütőben, majd fordítsuk meg őket és újabb 15 percre tegyük vissza. Ha még úgy érezzük, nem elég piros, vagy ropogós, akkor süssük tovább. Lényeges, hogy néha forgatni kell őket és folyamatosan figyelni, nehogy odaégjen.
Horchata ital
Hozzávalók:
- 20 dkg Manduella hántolt földimandula panír
- 3-5 dkg eritrit
- 1 liter víz
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- továbbá: kókuszhab
A Horchata hozzávalóit összeturmixoljuk. Gézen átszűrjük. Poharakba töltjük, és kókusz habrózsával díszítjük.
Egészségedre!
Származási hely: Spanyolország
Forgalmazó: Green Blood Kft. 2151 Fót, Németh Kálmán út 34-36.
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Felbontás után zárja vissza, tegye hűtőbe. Utána 1 hónapig fogyasztható a lejárati időn belül.
Védőgázas csomagolás (védőgáz: nitrogén, szén-dioxid)
Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy melyik a megfelelő termék számodra, keresd a "Császi András ajánlásával" feliratú termékeinket.