Cikkek

A jó közérzet és a jó egészség kulcsa az egészséges bélflóra

2022.06.02 07:00
A jó közérzet és a jó egészség kulcsa az egészséges bélflóra

A tápcsatornánkban élő mikroorganizmusok sok oldalú szerepet töltenek be belső környezetünk, egészségünk fenntartásában. A megváltozott táplálkozási szokások, toxikus ártalmak, stressz, gyógyszerek hatására azonban gyakran borul fel a mikrobiom egyensúlya.  A bélflóra egészséges összetételének fenntartása, a diszbiózis megszüntetése komplex megközelítést és megfelelő összetételű probiotikus kezelést igényel. 

Tudásunk a mikrobiom, azaz a velünk együtt élő mikroorganizmusok összetételéről, szerepéről az elmúlt 20 évben sokat gyarapodott. A molekuláris genetikai vizsgálatok feltárták, hogy az egészséges bélflóra jellemzően széles spektrumú és a különböző törzsek számos funkciót töltenek be szervezetünkben. Minél több szereplője van ennek a közösségnek, annál egészségesebbek vagyunk. Legdúsabban a vastagbél kolonizált, 500 faj, ezer milliárd élőflóra sejtje él egy gramm béltartalomban. Jó baktériumaink a Lactobacillusok, a Bifidobaktériumok, az Enterococcusok, stb. meggátolják a kórokozó baktériumok (pl. a fertőzést okozó Salmonellák, E. Coli, vagy a gyomorfekély, gyomorrák kialakulásáért felelős Helicobacter pylori) megtapadását és elszaporodását a bélfalban. Immunsejteink 70%-a a bélfalban „teljesít szolgálatot” – melyek jelentős támogatást kapnak a jó bélflórától. Vannak törzsek, melyek segítenek a fehérjeemésztésben, vagy szénhidrát rostokat bontanak, ami azért fontos, mert az így képződő rövid szénláncú zsírsavak (acetát, propionát, butirát) táplálják, védik a bélhámsejteket, csökkentik a gyulladást és a bélrák kockázatát. A kiegyensúlyozott, prebiotikumokkal is ellátott bélflóra bizonyítottan csökkenti az étvágyat és segít kialakítani az egészséges teltségérzetet. Segíti a zsírok lebontását, ezzel hátráltatja a felszívódásukat és mérsékeli a vérkoleszterin szintet. Állatkísérletek mutattak rá, hogy Lactobacillusok és Bifidobacteriumok csökkentik a bél gyulladásos állapotát, saját gyulladásgátló anyagok termelése által. Sőt a kannabinoid receptorokon keresztül fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.

Milyen esetben szükséges probiotikus étrend-kiegészítőt szedni?

A mikrobiom eltolódásának előjele lehet a puffadás, fokozott gázképződés, hasi görcsök, hasmenés, rendszertelen székelés. Ezen tünetek esetén már érdemes probiotikus készítményt segítségül hívni. Humán vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy az irritábilis bélszindróma estén, Crohn-betegségben a megfelelő probiotikumok alkalmazásával sikerült a panaszmentes időszakokat megnyújtani. Mindenképpen ajánlott probiotikum szedése antibiotikus kezelés, gyomorsavcsökkentő protonpumpagátló kezelés, továbbá kemoterápia, sugárkezelés mellett és az azt követő időszakban. A diszbiózis megszüntetése az egész szervezet egészségére pozitívan hat. Csökken az elhízás, inzulin rezisztencia, 2 típusú diabétesz, pajzsmirigy- és autoimmun-, valamint kardiovaszkuláris betegségek és egyes daganatos betegségek kialakulásának lehetősége.

Miért jó választás és hogyan hat a Béky Flora Komplex étrend-kiegészítő kapszula?

A Béky Flora Komplex élőflórás probiotikus étrend-kiegészítő kapszula a bélflóra normalizálása révén hat. Tartalmaz értékes prebiotikus rostokat, melyek táplálja az élő flórát, az arginin pedig javítja a bélnyálkahártya mikrokeringését.  Szedése indokolt antibiotikus, hasi kemo- vagy sugárterápia mellett és azt követően. Enyhülést hozhat hasi panaszokkal járó gyulladásos és nem gyulladásos állapotokban a hagyományos terápia mellett. Javítja a fogyókúra hatékonyságát mind az anyagcsere hatásai,mind az éhségérzet csökkentése által. Komplex hatása révén támogatja az immunitást, hozzájárul a jó közérzetet és az általános jó egészség fenntartásához.

Látogasson el a www.vitalitás honlapra és vásárolja meg az inulint, L-arginint, élőflórát tartalmazó Béky Flora Komplex étrend-kiegészítő kapszulát.

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

Tel.: 06 30 927 7089