Hisztamin érzékenység és DAO enzim kapcsolata
Bevezetés a hisztaminba és a DAO-ba
Mi a hisztamin?
Hisztamin szerepe és forrásai
A hisztamin kulcsszerepet játszik immunválaszunkban, neurotranszmitterként és gyomorsav szabályozójaként működik. Természetesen megtalálható különböző ételekben, és a szintje jelentősen befolyásolhatja azokat, akik hisztaminra érzékenyek.
Mi a DAO?
DAO funkciója és helye
A diaminoxidáz (DAO) egy létfontosságú enzim, amely elengedhetetlen a hisztamin metabolizálásában és lebontásában. Főleg az emésztőrendszerben található, ami kiemeli szerepét a táplálékkal bevitt hisztamin kezelésében.
Napjainkban sokan szenvednek hisztamin intoleranciától úgy, hogy nem is feltétlenül tudnak a problémáról. Pedig a bélflóra-hisztamin egyensúly felborulása komoly betegsége kialakulásához vezethet, melyek nem csak az emésztőrendszerben, de testünk egészében jelentkezhetnek.
A hisztamin érzékenység összetett dolog, és komplexebb megoldást igényel a hisztamintartalmú élelmiszerek kerülésénél. Megmutatjuk, hogyan kezelhető hatékonyan.
,,Ételed legyen a te gyógyszered, táplálékod legyen a Te gyógyítód” (Hippokratész)
Az emésztőszervi betegségek egyre nagyobb problémát jelentenek világszerte, hazánkban minden tizedik embert érinti enyhe vagy súlyos panaszokat okozva. A vastagbél, végbél daganatok nőknél az emlő, férfiakban a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganat típus. A jól működő emésztőrendszer az egészség egyik legfontosabb tartópillére ezért érdemes megfogadni Hippokratész bölcs intelmeit a táplálkozással kapcsolatosan.
A jól működő emésztőrendszer az egészség egyik fontos tartópillére. Gyakran előfordul azonban, hogy más szervek területén vagy nehezen megfogható általános panaszok, tünetek jelentkeznek és később derül ki, hogy a probléma igazi gyökere a gyomor-, bélrendszer területén van. A valódi okok: a bélflóra egyensúlyának felborulása, ételintolerancia, emésztési folyamatok elégtelensége, következményes alultápláltság, tápanyaghiányok.